Skoči do osrednje vsebine

Slovenija znova med finalisti za Nagrado za navdihujoče projekte podeželja 2021

Slovenski projekt, ki je namenjen obnovi v naravnih ujmah poškodovanih gozdov in v katerem so glavni upravičenci do sredstev lastniki gozdov in Zavod za gozdove Slovenije, je bil izmed 125 prijavljenih projektov iz držav članic EU izbran v krog 20 finalistov evropskega natečaja Nagrade za navdihujoče projekte podeželja 2021 (Rural Inspiration Awards 2021).
Tematska infografika

Tematska infografika | Avtor: MKGP

1 / 2

Natečaj je razdeljen na pet kategorij. Zmagovalci iz vsake kategorije letošnjega natečaja bodo razglašeni 25. marca 2021. Zmagovalce iz štirih kategorij bo izbrala komisija, zmagovalca v kategoriji za najbolj priljubljeno prakso pa bomo izbirali vsi mi kot evropska javnost.

Glasujete lahko samo enkrat in sicer tukaj. Glasovanje se izteče 24. marca 2021 ob 23.59. Vseh 20 finalistov najdete na tej povezavi.

Natečaj, že tretji po vrsti od leta 2019 dalje, organizira Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko mrežo za razvoj podeželja (ENRD) in nacionalnimi mrežami za podeželje. Tokratne teme natečaja se obračajo v prihodnost, v duhu načrtovanja nove skupne kmetijske politike in dolgoročne vizije podeželskih območij.

Slovenska mreža za podeželje je prijavila 8 kandidatov, največ, kolikor je bilo možno za vsako državo članico. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je bil s projektom Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje uvrščen v kategorijo Zelena prihodnost (Green Futures).

Projekt Zavoda za gozdove Slovenije: Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje

Vseslovenski projekt je namenjen sanaciji posledic naravnih ujm, ki so slovenske gozdove prizadele v zadnjih šestih letih. Projekt izstopa zaradi sonaravne in trajnostne zasnove širokega nabora ukrepov sanacije poškodovanega gozda. Ukrepi upoštevajo doktrino Slovenske gozdarske šole in njena ključna načela pri prilagajanju večnamenskega gospodarjenja z gozdom gozda in  na podnebne spremembe in njihove posledice. Ključno je sodelovanje širokega kroga deležnikov v gozdno-lesni verigi, tako pri načrtovanju kot izvajanju ukrepov. Projekt je bil zasnovan tako, da se je sproti prilagajal razmeram v gozdovih in gozdarstvu oz. posledicam naravnih ujm. Prav tako je projekt vpeljal vrsto novih strokovnih rešitev na področju obnove in nege gozda, s katerimi prilagajamo gozdove na podnebne spremembe in bodo uporabne tudi v prihodnosti.

Več o projektu Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje

Projekti, ki jih je slovenska mreža za podeželje prijavila po posamičnih kategorijah:

Zelena prihodnost (Green Futures):

  • Projekt: Pridelava solatnic in zelišč v ogrevanem rastlinjaku z lesno biomaso skozi vse leto, 
  • Projekt: Sadjarji za opraševalce in opraševalci za sadjarje,
  • Projekt: Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje

Digitalna prihodnost (Digital Futures):

  • Projekt: Optimizacija rabe gnojil na ploščinah z brezpilotnimi zrakoplovi (OPTI-DRON)

Odporna prihodnost (Resilient Futures):

  • Projekt: Zeliščni vrt in kmetija Majnika,
  • Projekt: Seneno meso in mleko,
  • Projekt: Do kakovostne jagnjetine z naložbo v obrat na kmetiji (za zakol in predelavo)

Socialno vključujoča prihodnost (Socially Inclusive Futures):

Najbolj priljubljena praksa (Popular Vote):

  • Kandidati v kategoriji so vsi finalisti natečaja. Tisti, ki bo prejel največ spletnih glasov, bo postal zmagovalec v kategoriji.

Razglasitev najboljših projektov natečaja bo 25. marca 2021

Zmagovalce iz razpisanih štirih kategorij bo izbrala komisija natečaja Evropske komisije na podlagi naslednjih kriterijev:

  • neposredni učinki (konkretni ekonomski, okoljski in socialni rezultati),
  • možnost povezovanja,
  • sinergije ali prispevek k drugim politikam EU in
  • možnost prenosa na druga območja.

Razglasitev zmagovalcev bo potekala preko spletnega dogodka v sklopu tedna podeželske vizije (Rural Vision Week). Svečana podelitev nagrad se bo začela ob 15. uri in bo potekala v živo preko spleta. Prenašala se bo neposredno preko Youtube kanala ENRD.

Naj spomnimo, da je bil ta natečaj lani na naših tleh zelo odmeven, saj sta v finalni krog prišla dva slovenska kandidata: Hiša vin Kokol in Biodinamična kmetija Černelič. Slednja je postala zmagovalka po izboru evropske javnosti v kategoriji Najbolj priljubljena praksa (Popular vote).

Dodatne informacije o evropskem natečaju Nagrade za navdihujoče projekte podeželja 2021 (Rural Inspiration Awards 2021)