Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na delovnem obisku v Ukrajini izrazil podporo reformnim prizadevanjem na poti v EU in Nato

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se danes na povabilo ministra za zunanje zadeve Ukrajine Dmitra Kulebe mudi na delovnem obisku v Kijevu. Minister dr. Logar se je v luči priprav na predsedovanje Slovenije Evropski uniji in organizacijo vrha Vzhodnega partnerstva srečal poleg gostitelja Kulebe tudi s predsednikom vlade Denisom Šmihalom, predsednikom Vrhovne Rade Dmitrom Razumkovom in z vodjo Posebne opazovalne misije OVSE Yaşarjem Halitom Çevikom. Minister dr. Logar je v vseh pogovorih izrazil podporo reformnim prizadevanjem Ukrajine na poti njenega približevanja Evropski uniji in zvezi NATO.

Osrednja tema pogovora med zunanjima ministroma dr. Logarjem in Kulebo je bila poleg možnosti za krepitev političnih in gospodarskih vezi med državama tudi predstavitev prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Na srečanju s predsednikom vlade Šmihalom je minister dr. Logar izmenjal mnenja in pričakovanja glede vrha Vzhodnega partnerstva, ki bo predvidoma potekal jeseni letos.

V vseh pogovorih s sogovorniki je minister dr. Logar izrazil podporo reformnim prizadevanjem Ukrajine na poti približevanja Evropski uniji in zvezi NATO. Pozval je ukrajinsko vlado, da v skladu s pridružitvenim sporazumom nadaljuje z izvajanjem reform na področjih boja proti korupciji, vladavine prava in neodvisnosti sodstva. Ukrajinski sogovorniki so se zahvalili ministru dr. Logarju za podporo Slovenije ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine ter politiki nepriznavanja nelegalne priključitve Krima. Zahvala Sloveniji gre tudi za nudenje psihosocialne pomoči v okviru programov mednarodne razvojne pomoči in na področju decentralizacije preko programa U-lead.

Tema pogovorov je bil tudi napredek v prizadevanjih za mirno rešitev krize v Ukrajini ter seznanitev z razmerami na začasno okupiranih ozemljih. Sogovorniki so se strinjali, da Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) zagotavlja ključni mehanizem za vzpostavitev dialoga in napredek v pogajanjih. V okviru Posebne opazovalne misije OVSE, ki nadzoruje implementacijo dogovorov na terenu, že vrsto let deluje tudi slovenska predstavnica. 

Minister dr. Logar je popoldne obiskal tudi t. i. Hišo decentralizacije, kjer je na krajši slovesnosti ob nedavni pridružitvi Slovenije k programu U-lead nagovoril vodstvo projekta. Gre za enega najvidnejših programov, ki ga sofinancirajo EU in nekatere članice za nudenje pomoči Ukrajini pri obsežni reformi decentralizacij. Slovenija je v okviru projekta iz Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v Ukrajino napotila nacionalno strokovnjakinjo.