Skoči do osrednje vsebine

Logar: »Epidemiološko stanje je stabilno, a ni idealno«

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, strokovni direktor Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marko Pokorn in predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah.

V nedeljo je bilo izvedenih 1625 PCR-testiranj, potrjenih je bilo 205 testov, delež je znašal 12,6 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 6285 hitrih antigenskih testov. Včeraj je bilo hospitaliziranih 463 oseb (dan prej 438), od tega 87 na intenzivni negi. Umrli so štirje ljudje, trije v bolnišnicah in eden v domu starejših občanov. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 696.

Cepljenje s cepivom AstraZenece sta ustavili še Irska in Nizozemska zaradi evidentiranih treh oseb s težavami krvnih strdkov na Norveškem.

Primer odpovedi pouka oziroma vpliva neželenih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece pri 26 učiteljih v eni od osnovnih šol v Velenju so morebiti posledica slabše informiranosti o možnostih takih učinkov in s tem strahu, ko so se učinki pojavili, je stanje pojasnila Logar. Je pa pri vseh treh cepivih delež neželenih učinkov podoben, zato AstraZeneca glede tega ne izstopa. Dogajanju v Velenju je žal sledilo odpovedovanje prijavljenih za cepljenje oziroma poziv ravnateljev k prestavitvi cepljenja v nekaterih osnovnih šolah v obalno-kraški regiji.

Po rezultatih raziskav v Veliki Britaniji so učinki cepljenja s cepivom AstreZenece tudi pri starejših nad 65 let enakovredni učinkom pri splošni populaciji.

Krvni strdki so pogostejši pri ženskah, ki uživajo hormonsko kontracepcijo, hkrati so tudi splošen pojav. Poleg navedenega na pojav vpliva tudi kajenje. Ne pomeni pa omenjena okoliščina razloga, da bi se takim osebam cepljenje odsvetovalo.

Po sedanjih analizah so otroci manj dovzetni za okužbo s koronavirusom, je poudaril Pokorn, hkrati pa je pri otrocih veliko asimptomatskih primerov prebolevanja bolezni. Na podlagi različnih raziskav in priporočil velja, da naj mask ne nosijo otroci, mlajši od treh let, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa svetuje nošenje mask za otroke, starejše od šest let. O škodljivih učinkih nošenja maske ni dokazov. Po vrnitvi otrok v šole so na kliniki zaznali tudi več drugih nalezljivih bolezni, zato bodo covidni oddelek in tudi sivo cono obdržali, saj jim omogoča varno diagnosticiranje različnih bolezni. Glede cepljenja otrok še ni dokončne odločitve. Za zdaj velja, da je spodnja meja 16 let, in sicer pri cepivu Pfeizer. Proizvajalec izvaja  klinične raziskave za otroke od 12. leta naprej, AstraZeneca pa za otroke od 6. leta naprej. 

Lah je opozorila, da je bila trgovinska dejavnost od preteklega marca pa do danes zaprta kar sedem mesecev, prihodki v trgovini so se lansko leto zmanjšali glede na leto 2019 za dobrih 10 odstotkov, v absolutni številki za 3,5 milijarde evrov. Skrb vzbuja podatek, da je v državi v letu 2020 izgubilo delo 11 tisoč zaposlenih. Na znižanje obsega prihodkov pa vpliva tudi sprememba nakupovalnih navad – število nakupov posameznega potrošnika se je znižalo, je pa povprečna nakupna košarica večja – slovenski potrošnik je postal racionalnejši, povečali so se nakupi v času trgovinskih akcij.