Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s špansko ministrico za zunanje zadeve Arancho Gonzalez Layo

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal z ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Španije Arancho Gonzalez Layo, ki je na obisku v Sloveniji. Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila dvostranskih odnosov, ki sta jih ocenila kot zelo dobre, partnerske in prijateljske. Obravnavala sta trenutno situacijo pandemije, ukrepe za njeno zajezitev in potek cepljenja ter prizadevanja za skupni pristop do potrdila o cepljenju.

Predsednik vlade je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta s poudarkom na prizadevanjih za močnejšo in odpornejšo EU, ki bo bolje pripravljena in sposobna obvladovati krize kot so pandemije in kibernetski napadi ter na konferenci o prihodnosti Evrope s ciljem, da se omogoči in vzpodbudi razpravo s široko udeležbo državljanov.

Sogovornika sta obravnavala tudi migracijske in razvojne izzive, zlasti v povezavi z Afriko. Ministrica Arancha Gonzalez Laya je izrazila podporo pridružitvi Slovenije neformalni sredozemski skupini članic EU (t.i. MED-7).