Skoči do osrednje vsebine

Evropska agencija za zdravila bo predvidoma ta teden potrdila cepivo proizvajalca Johnson in Johnson

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje in Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

V nedeljo je bilo izvedenih 1681 PCR-testiranj, potrjenih pa 210 pozitivnih primerov, delež je znašal 12,5 odstotka. Izvedenih je bilo tudi 7256 hitrih antigenskih testov. V soboto je bilo opravljenih 2785 PCR-testiranj in 6752 hitrih testov. S PCR-testi je bilo v soboto potrjenih 382 novih okužb. V bolnišnicah je danes 527 bolnikov, 17 več kot v nedeljo in 29 več kot v soboto, ko je bilo prvič po 24. oktobru hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov. Na oddelkih za intenzivno nego je 91 bolnikov, dva več kot v soboto. Včeraj je umrlo šest ljudi, vsi v bolnišnicah. 7-dnevno povprečje potrjenih primerov danes znaša 762, včeraj je znašalo 766. Aktivnih primerov v državi je trenutno 10.737. 14-dnevna incidenca znaša na ravni država 510, za primerjavo v Obalno-Kraški, najslabši regiji pa 836 primerov.

Večjega sproščanja ukrepov svetovalna skupina ta teden ministru za zdravje in vladi ne bo predlagala, je napovedala Logar. Za predlog stalne nošnje mask za otroke od vključno 6. razreda naprej, se je svetovalna skupina odločila, ker ta ukrep res močno zmanjšuje prenos virusa med posamezniki v zaprtih prostorih. V državi je bila na področju Maribora evidentirana brazilska različica virusa, ki ga je posameznik verjetno vnesel iz tujine. Poleg njega sta pozitivna tudi še dva družinska člana. V Sloveniji serije cepiva AstreZenece, s katerim je bila cepljena medicinska sestra v Avstriji, ni. Vzroka smrti, strjevanja krvi, ni med neželenimi učinki, ki jih je sicer nekatere proizvajalec evidentiral ob prijavi na Evropsko agencijo za zdravila (EMA). V Sloveniji je evidentiranih 5 smrti kot potencialni neželeni učinek cepljenja, za 2 primera je že ugotovljeno, da cepljenje ni imelo vpliva, za 3 postopki še tečejo.

V četrtek, 11. marca, po besedah Štruklja javnost pričakuje pozitivno mnenje na evropski agenciji za zdravila (EMA) za cepivo ameriškega podjetja Johnson Johnson oziroma njegovega evropskega proizvajalca Jansen. V roku enega meseca po potrditvi bi bile prve količine cepiva lahko že dobavljene tudi posameznim državam. Gre za vektorsko cepivo, podobno cepivu AstreZenece. V klinične študije je bilo vključenih 44.000 oseb, dosežena je bila 72-odstotna učinkovitost v ZDA, 66 odstotna v Južni Ameriki in 57 odstotna v Južni Afriki. Dosežena učinkovitost je tudi že posledica vpliva posameznih različic v navedenih območjih, kjer se je cepivo testiralo. EMA ima v tekočem pregledu še dve cepivi, in sicer nemškega proizvajalca CureVac, in od četrtka 4. marca tudi cepivo ruskega raziskovalnega inštituta Gamaleya. V postopku je tudi pregled cepiva proizvajalca Novavax. S cepivom AstreZenece je bilo do danes celjenih že 80 milijonov posameznikov, a evidentiranih je zelo malo resnih neželenih učinkov. Malo je verjetno, da bi bila težava v cepivu dotična serija, saj imajo proizvajalci definiranih veliko protokolov, s katerimi zagotavljajo kakovost pri proizvodnji cepiva.