Skoči do osrednje vsebine

Začasno spet uvedena rdeča, oranžna in rumena obarvanost regij

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Sedem dnevno povprečno število potrjenih primerov v Sloveniji po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 784, kar je precej slabše, glede na posredovan podatek za zadnje dni.

Glede na včerajšnje številno novih pozitivnih primerov izstopajo naslednje občine: Ajdovščina 16, Nova Gorica 16, Celje 22, Šentjur 15, Velenje 22, Žalec 23, Domžale 20, Kamnik 13, Kranj 23, Radovljica 20, Škofja Loka 16, Izola 10, Piran 22, Koper 43, Ljubljana 135 in Maribor 62.

Danes objavljeni podatki o novih pozitivnih primerih kažejo, da se je sedemdnevno povprečno število potrjenih okužb v Obalno-Kraški regiji nekoliko povečalo, saj znaša 75, včeraj je znašalo 71. Vlada pa je včeraj glede na podatke NIJZ odločila, da so v dveh regijah trenutne epidemiološke razmere takšne, da omogočajo prehod dveh regij – to sta regiji Jugovzhodna Slovenija in Posavska – v naslednjo fazo, to je v rumeno fazo. Vlada bo stanje v regijah ponovno presojala prihodnji teden.

Zaostritve pri prehajanju zunanje in notranje meje

Vlada je sprejela spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki jih je predstavil Hojs. Spremembe odloka bodo stopile v veljavo s ponedeljkom ob 00. uri.

Na vseh notranjih mejah, torej mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, se uvajajo kontrolne točke, treh različnih tipov. Prvi je tip A, to so vstopne točke, ki bodo odprte oziroma bo tam možno prehajati mejo 24 ur na dan. Te točke so na meji z Italijo Vrtojba, Fernetiči in pa Škofije. Na meji z Avstrijo so to Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona in Gederovci. Na meji z Madžarsko pa sta to Dolga vas in Pince. Drug tip mejnih prehodov so tako imenovani prehodi B. Ti, bodo odprti le ob določenih urah. Pretežno so namenjeni lokalnemu prehajanju meja. Ti pa so na meji z Italijo Krvavi Potok, Robič, Predel, Nova Gorica - Erjavčeva, Meblo in Rateče. Na meji z Avstrijo so to Holmec, Vič, Šentilj, Trate, Jurij in Kuzma. Na meji z Madžarsko pa sta to Hodoš in Čepinci. Odprti bodo ostali tudi drugi meji prehodi, kontrolne točke tipa C, kjer prisotnost policije ni stalna in se kontrola vstopa ne izvaja periodično oziroma ob določenih časovnih obdobjih. Bodo pa se te točke kontrolirale naključno. To so vse tiste točke, kjer mejo prehajajo v glavnem dvolastniki zemljišč na obeh straneh meje, pri čemer je tokrat v odloku jasno določeno, da je na kontrolnih točkah oziroma na teh mejah možno prestopati zgolj tistim, ki bodisi živijo v obmejni administrativni enoti Italije, Avstrije ali Madžarske ali pa s slovenske strani občine, ki leži ob meji z Italijo, Avstrijo ali Madžarsko.

Druga pomembna sprememba pri vstopu pa velja za primere, ko posameznik ob vstopu nima PCR ali hitrega antigenskega negativnega testa oziroma nima potrdila, da je bil cepljen oziroma da je bolezen prebolel. V teh primerih bo oseba napotena v karanteno, ki pa jo je po novem možno zaključiti šele po petem dnevu in ne več že naslednji dan po začetku prestajanja karantene.

Tretja pomembna novost v odloku pa je obvezno testiranje nekaterih izjem, ki dnevno prehajajo mejo. Za te bo testiranje obvezno enkrat tedensko od sobote, 15. marca naprej. Ti potniki oziroma državljani z ene ali druge strani bodo morali pri čezmejnem prehajanju predložiti negativni test na koronavirus, ki ni starejši od sedem dni. Gre za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante, za osebe, ki občasno prehajajo mejo zaradi pomoči ali oskrbe oseb. Gre za tiste, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v izobraževanje. Otroci do vključno 12 leta so izvzeti, ne pa tisti, ki otroke v ta izobraževalni sistem vozijo. Enako velja za dvolastnike ali najemnike zemljišč. Torej, vsi ti morajo razpolagati z negativnim testom, ne starejšim od sedem dni.

Minister je še napovedal, da bodo na osnovi pred dnevi potrjenega zakona o prijavi prebivališča, z rešitvami iz zakona v največji možni meri onemogočili ali pa zmanjšali zlorabo fiktivnih prebivališč, npr. s ponovno uvedbo krajevno pristojne upravne enote za prijavo teh prebivališč. Skrajšujejo se postopki upravnih nadzorov, če se ugotavljajo nezakonitosti, kar bo prispevalo k večji urejenosti tega področja. Podobno je bil pred dnevi sprejet zakon o osebni izkaznici, ki je naravnan v smeri debirokratizacije identificiranja z dokumenti. V prihodnjih mesecih, takoj po izvedenem javnem naročilu, bo tako možno pridobiti osebno izkaznico, ki bo tudi nosilka drugih medijev, na primer elektronske identifikacije. V osebno izkaznico bo vkomponirana tudi zdravstvena kartica, torej bo mogoče z eno in isto kartico opravljati tako identifikacijo osebe kot jo uporabljati v zdravstvenih ustanovah namesto sedanje zdravstvene kartice.

 

Odprtje teras in vrtov lokalov v Posavski regiji in Jugovzhodni Sloveniji

Vlada je potrdila spremembe v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. V izhodišču se podaljšuje veljavnost obstoječega odloka od 6. marca do 12. marca, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko, v tki. oranžnih regijah ohranijo.

V dveh regijah s še boljšo epidemiološko sliko pa se dodatno sproščajo storitve opravljanja gostinskih dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Ti dve regiji sta Jugovzhodna Slovenija in Posavska regija. Gre za enotedensko testno obdobje, kar bo kazalnik ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, ko bi se epidemiološka slika izboljšala tudi tam in omogočila sproščanje gostinskih dejavnosti. V primeru, da se tako sproščanje po enotedenskem testnem obdobju izkaže v obliki poslabšanja epidemiološke slike v državi oz. dotični regiji ali če bodo inšpektorji na terenu opažali kršitve odloka, bo vlada primorana te dejavnosti znova omejiti.

Pri odprtju teras in vrtov bo treba dosledno upoštevati naslednje ukrepe pri opravljanju gostinske dejavnosti v dveh rumenih regijah:

  • Gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov se sme izvajati med 6. in 19. uro, od ponedeljka 8. marca dalje.
  • Gostje morajo zapustiti terase in vrtove najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega obratovanja gostinske dejavnosti.
  • Dovoljena je postrežba le za mizami (tako imenovana sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe.
  • Treba je zagotoviti odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi (na primer sladkor, sol, začimbe, jedilni listi, igrače in drugi) na način, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov.
  • Največje število oseb, ki so lahko hkrati na terasi ali vrtu gostinskega obrata, je določeno ob upoštevanju prej omenjenih razdalj. To število mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso ali vrt.
  • Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso ali vrt ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo.
  • Vstop gostov v zaprti del gostinskega obrata, je dovoljen samo za uporabo toaletnih prostorov. Na vidnem mestu poleg mila mora biti tudi razkužilo in v prostoru je treba nositi masko.
  • Zaposleni in gostje morajo masko imeti nameščeno ves čas, medtem ko jo gostje lahko snamejo le, ko sedijo za mizo.

Prav tako so pomembne vse ostale določbe iz odloka, kar pomeni, da se morajo zaposleni testirati 1x tedensko, oziroma veljajo izjeme za tiste, ki so bili cepljeni, ali so bolezen preboleli in imajo zdravniško potrdilo, ki to dokazuje. Morajo pa se upoštevati vsa definirana higienska navodila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Posnetek novinarske konference