Skoči do osrednje vsebine

Opravljena epidemiološka analiza primera južnoafriškega seva virusa

O aktualnem potrjenem primeru južnoafriškega seva virusa v državi je na novinarski konferenci spregovorila Sanja Vuzem iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maribor.
Uradna govorka Maja Bratuša med novinarsko konferenco

Uradna govorka Maja Bratuša | Avtor: Ukom

V nedeljo je bilo opravljenih 1451 PCR-testov, pozitivnih je bilo 243 testov, kar je 16,7 odstotka. Izvedenih je bilo tudi 9256 hitrih antigenskih testov.

Sedemdnevno povprečno število pozitivnih primerov po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 768, že nekaj dni niha nad številko 750 primerov. V državi je evidentiranih 10.650 oseb, ki so pozitivne na koronavirus, številka se v zadnjih dneh znižuje. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na ravni države znaša 504 primere. Glede na regije izstopa Obalno-kraška z 829 primeri, najboljša pa je s 529 primeri Posavska regija.

Hospitaliziranih je 543 bolnikov, od tega 91 na intenzivni negi. Umrlo je 11 oseb, vse v bolnišnicah.

Območna enota NIJZ Maribor je po besedah Vuzem opravila epidemiološko analizo potrjenega primera južnoafriškega seva virusa. Oseba je s še tremi drugimi osebami potovala po Afriki in se po vrnitvi, v ponedeljek, 22. februarja, testirala. Na osnovi negativnega testa se je naslednji dan odpravila na delovno mesto, a je čez dan zaznala slabše počutje, zato se je ponovno testirala, test je bil tokrat pozitiven, in to, kljub temu da je bila predhodno cepljena. Od treh preostalih oseb s potovanja sta dve tudi postali pozitivni, pri eni osebi pa je vpliv cepljenja preprečil okužbo.

Epidemiologi so definirali 4 visoko rizične stike, nizko rizičnih stikov pa med 10 do 12. Vsi so bili na testiranjih negativni. Tudi pacienti, s katerimi je bil okuženi zdravstveni delavec v stiku, so bili negativni. Ugotovljeni so tudi trije družinski stiki, od katerih je za eno osebo tudi ugotovljeno, da je pozitivna. Ne glede na vse dodatno ugotovljene covid pozitivne osebe je uradno potrjena v državi še vedno le ena okužba z južnoafriškim sevom.

Posnetek novinarske konference