Skoči do osrednje vsebine

Ponovna uvedba omejitve zbiranja in gibanja v Obalno-kraški regiji, šole ostajajo odprte

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in v Argentini živeča Slovenka Mariana Poznič.

Uradna govorka Maja Bratuša je uvodoma predstavila najnovejše podatke o okužbah s COVID-19. V četrtek je bilo opravljenih 4.484 PCR testiranj in 20.446 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 912 novih okužb, kar predstavlja 20,3-odstotni delež pozitivnih oseb. Sedem dnevno poprečje potrjenih okužb znaša 764, medtem ko jih je bilo včeraj 763.

Znižuje se število hospitaliziranih, saj je trenutno v bolnišnici 529 bolnikov s covidom-19, kar je 17 manj kot v četrtek. Od tega se jih na intenzivni enoti zdravi 95, kar predstavlja najnižje število pacientov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, po 28. oktobru 2020. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 42 oseb, umrlo pa je 14 oseb.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v nadaljevanju povedal, da je vlada na včerajšnji dopisni seji sprejela nov odlok, po katerem od sobote, 27. februarja 2021, velja ponovna uvedba omejitve gibanja v Obalno-kraški regiji. Vlada je obenem ponovno opredelila že znane ukrepe. Ker je epidemiološko stanje v občinah Obalno-kraške regije precej primerljivo, in ker gre le za eno regijo, ki je ponovno v rdeči fazi, se je odločila, da gibanje omeji na celotno regijo, in ne le na občine v tej regiji.

Od te sobote dalje je v Obalno-kraški regiji prepovedano zbiranje ljudi, prav tako so prepovedani prehodi iz in v Obalno-kraško regijo. Šole v regiji ostajajo odprte.

Za prehajanje Obalno-kraške regije veljajo že znane izjeme, ki so že veljale v primeru prehajanja občin, črtana pa je izjema, ki je dovoljevala dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni.

Odloku za omejitev gibanja v regiji so dodane 0izjeme, ki veljajo tudi pri prehajanju državne meje. Tako je čez mejo Obalno-kraške regije možno potovati, če ima oseba opravljen negativni PCR- oziroma hitri test, ki ni starejši od 48 ur; če ima potrdilo zdravnika, da je COVID-19 prebolela, ali če ima dokazilo, da je bila dva krat cepljena s cepivi proizvajalcev Biontech/Pfizer ali Moderne. V primeru prvega cepiva mora od prejema drugega odmerka preteči vsaj 7 dni, v primeru drugega pa 14 dni. Če je bila oseba cepljena z enim odmerkom cepiva proizvajalca AstraZeneca, pa mora od prejema preteči vsaj 21 dni.

Minister je ob zaključku prebivalce Slovenije pozval, naj se ta konec ne odpravijo na Obalo, prebivalci Obalno-kraške regije pa naj ne potujejo v druge regije, saj je to edini način, da ponovno zamejimo strmo rast virusa v Obalno-kraški regiji, ki bo le tako lahko ponovno prešla v oranžno in kasneje v rumeno fazo.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je uvodoma izpostavil, da se trend okužb žal obrača navzgor, najslabša situacija pa je v Obalno-kraški regiji, kjer 7-dnevno povprečno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije po statističnih regijah znaša 61,5. Drug problem pa je, da druge regije žal ne prehajajo iz oranžne v rumeno fazo, v kateri sta trenutno le dve regiji, Jugovzhodna Slovenija in Posavska regija. Tudi v ostalih regijah se številke okuženih višajo, je dejal Krek.

Ob tem je poudaril je, da Slovenija kljub temu ni v svetovnem vrhu ne po številu okužb, ne po številu smrti, kjer je pred njo cela vrsta evropskih držav.

Glede trenda umrljivosti v slovenskem prostoru je Krek dejal, da se vrh umrljivosti v celotni populaciji ujema z vrhom umrljivosti v domovih za starejše občane (DSO). Z začetkom cepljenja v DSO-jih pa se je število umrlih radikalno znižalo. Tako so ti trendi zdaj vsi negativni in se gibljejo navzdol.

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je ponovil stališče ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), ki odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino. Poudaril je, da je nujnost potovanja vezana na razlog, ki prevlada in nam je v vitalnem interesu. Pri tem je izpostavil nepotrebno ustvarjanje pretirano negativne slike o Sloveniji glede visokega števila okužb s COVID-19 in posledično visokega števila smrti zaradi okužb z novim koronavirusom, kar lahko še dodatno oteži potovanja slovenskih državljanov v druge države, ki že zdaj odločno omejujejo nenujna potovanja na svoja ozemlja in sprejemajo dodatne omejitve.

Mariana Poznič, Slovenka, ki živi v Argentini, je predstavila svoje izkušnje glede ukrepov v času epidemije v Argentini. Svojo predstavitev je zaključila z mislijo, da je bodočnost v tem času velika neznanka. Virus bo morda še dolgo med nami, zato se moramo prilagoditi tej novi normalnosti. Vsi pogrešamo družinska in družabna srečanja, vdihavanje svežega zraka brez zaprek, bližino in objem. Vemo, da razlike med bogatimi in revnejšimi obstajajo in še bodo, tako pri državah kot pri ljudeh, vendar nas ta virus uči, da se tokrat ne moremo rešiti sami, potrebno je skupno delo in veliko solidarnosti.