Skoči do osrednje vsebine

Nova izdaja Pregleda javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvi mesec leta 2021. Državni proračun je januarja zabeležil nekaj manj kot 890 milijonov evrov prihodkov oziroma 1,7 % manj kot januarja lani, odhodki pa so se zvišali za 48 % na približno 1,32 milijarde evrov. Primanjkljaj v januarju je tako znašal približno 432 milijonov evrov, kar je v večji meri posledica epidemije COVID-19 in z njo povezanih ukrepov vlade.
Na kupu ležijo bankovci za 200 evrov

Denar | Avtor: Bigstock

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, od začetka leta 2020 pa lahko podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje. 

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. 

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je januarja letos zabeležila približno 1,67 milijarde evrov prihodkov in okoli 2,07 milijarde evrov odhodkov.