Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na Poljskem o krepitvi sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je bil na povabilo poljskega ministra za narodno obrambo Mariusza Błaszczaka 25. in 26. februarja na dvodnevnem uradnem obisku na Poljskem. Obisk je bil namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Poljsko na obrambnem ter vojaškem področju. Pred današnjimi uradnimi pogovori je v četrtek minister Tonin v Gorlicah položil venec k spomeniku padlim slovenskim vojakom na galicijski fronti v prvi svetovni vojni, v petek pa še v središču Varšave na grob neznanega vojaka.

Poljski minister za narodno obrambo je ministra Mateja Tonina sprejel z vojaškimi častmi pred poljskim Ministrstvom za obrambo. Najprej je sledil pogovor obeh ministrov, v nadaljevanju pa še skupni uradni pogovor obeh delegacij, ki sta ju vodila ministra Tonin in Błaszczak.

Ministra sta pregledala dosedanje obrambno in vojaško sodelovanje med državama, ki sta ga ocenila kot dobro. Redne dejavnosti potekajo na vojaških vajah, izobraževanjih in usposabljanjih ter na področju vojaške medicine in vojaške zgodovine. Sogovornika sta se strinjala, da se te dejavnosti nadaljujejo tudi v prihodnje, nekatera področja pa je mogoče še okrepiti. Minister Tonin se je poljskemu kolegu zahvalil za njihov hiter odziv v okviru oblikovanja ciljev zmogljivosti Nata, kar je omogočilo, da sta državi zamenjali cilja zmogljivosti pri mornariških zmogljivostih. Slovenija bo tako v NATO cilje zmogljivosti vključila patruljno ladjo Triglav, Poljska pa bo namesto Slovenije zgradila zmogljivost mornariškega minopolagalca. »Zelo cenimo tak pristop, saj to omogoča boljšo povezavo sedanjih nacionalnih zmogljivosti z Natovimi zahtevami, hkrati pa tako krepimo sodelovanje in solidarnost med zaveznicami,« je dejal minister Tonin.

Ministra sta se strinjala, da bi v prihodnje sodelovanje okrepili tudi na področju izmenjave izkušenj pri zagotavljanju kibernetske varnosti, opremljanju in modernizaciji vojske ter pri izmenjavi dobrih praks glede pridobivanja kadrov, njihovega izobraževanja in usposabljanja. Za Slovenijo so zanimive izkušnje Poljske pri vzpostavitvi t. i. teritorialne obrambe, ki deluje na prostovoljni udeležbi pripadnikov, opravljajo pa predvsem podporne naloge s področja zaščite in reševanja, pomoči državljanom in lokalnim skupnostim, pomoči zdravstvu pri obvladovanju epidemije COVID-19 in podobno. Na ta način se profesionalna sestava Poljske vojske posveča izključno vojaškim nalogam, teritorialna sestava vojske pa s maksimalno približa vsakodnevnim potrebam državljanov. Hkrati pa omenjeni sestav poljske vojske zagotavlja vezni člen med profesionalno sestavo, civilno družbo ter lokalnimi skupnostmi, kjer deluje. Te poljske rešitve so zanimive za prihodnji razvoj prostovoljne pogodbene rezerve in prostorskih sestavov v okviru Slovenske vojske.

Vojaško sodelovanje na vajah je uspešno, letos oktobra je načrtovano skupno usposabljanje v okviru vaje Disaster Relief and Military Mobility 2021, ki bo potekala v Sloveniji. Zelo dobro sodelujemo tudi na področju vojaške zgodovine, zlasti pri izmenjavi muzejskih razstavnih predmetov, kar bi želeli v prihodnje še izboljšati.

V nadaljevanju sta se ministra pogovarjala o razvoju zmogljivosti obeh držav. Minister Tonin je poljskega kolega seznanil z načrti Slovenije na tem področju. Po njegovih besedah je bil lani za slovensko obrambno politiko in načrtovanje narejen pomemben preboj, saj nam je po desetletju nezadostnega financiranja uspelo obrniti trend zniževanja obrambnih izdatkov in določiti glavne prioritete ter primanjkljaje na področju obrambe. Sprejet je bil novi zakon o naložbah v Slovensko vojsko do leta 2026, ki bo zagotovil stabilno financiranje nabav in razvoj kritičnih vojaških zmogljivosti. Poljski obrambni minister je povedal, da ima  Poljska poseben zakon, ki obrambi zagotavlja minimalen odstotek BDP za obrambo. Ta znaša 2,2 odstotka BDP, prizadevajo pa si, da bi delež povečali na 2,5 odstotkov BDP, namenjenih za obrambo.

Glede sodelovanja v okviru Severnoatlantskega zavezništva sta se ministra strinjala, da s krepitvijo Natove okrepljene odvračalne in obrambne drže ter tesnejšim vojaškim sodelovanjem krepimo varnost tako v Evropi kot neposredni okolici. »Slovenija je bila med prvimi, ki so prispevali v okrepljeno prednjo prisotnost v Latvijo, k čemur smo dolgoročno zavezani,« je povedal minister Tonin in dodal, da za močno odvračalno in obrambno držo, ki jo implementiramo, ni alternative.

V nadaljevanju obiska je minister v Wędrzynu obiskal 17. velikopoljsko mehanizirano brigado, v kateri so ga gostitelji seznanili s projektom in izkušnjami prenove infrastrukture, ki podpira delovanje brigade. Prenovo in modernizacijo vojaške infrastrukture načrtujemo tudi v Sloveniji. Ob tem so ministra seznanili z izkušnjami oblikovanja srednje bataljonske bojne skupine, ki je del omenjene brigade, kar naša država že pospešeno načrtuje v okviru modernizacije in investiranja v zmogljivosti Slovenske vojske. V preteklih letih smo že vzpostavili sodelovanje s 17. velikopoljsko mehanizirano brigado. Sodelovanje bomo še okrepili, predvsem zaradi izmenjave izkušenj pri opremljanju in oblikovanju srednje bataljonske bojne skupine ter pripadajoče infrastrukture Slovenske vojske. Natančnejše načrte sodelovanja bosta dorekla načelnika generalštabov obeh držav.

Video posnetek skupne izjave obrambnih ministrov, (youtubeMORS - Robert Cotič)