Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z luksemburškim zunanjim ministrom Asselbornom o graditvi odporne Unije

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se danes mudi na obisku v Velikem vojvodstvu Luksemburg. Srečal se je z gostiteljem, luksemburškim ministrom za zunanje in evropske zadeve ter ministrom za imigracijo in azil Jeanom Asselbornom, ter z predsednikom Poslanske zbornice Fernandom Etgenom. Minister je ob tej priložnosti obiskal tudi Evropsko investicijsko banko, kjer se je sestal z njenim predsednikom dr. Wernerjem Hoyerjem.

Ministra dr. Logar in Asselborn sta izrazila zadovoljstvo nad razvojem slovensko-luksemburških odnosov, ki so odlični in poglobljeni tako na dvostranski kot evropski in multilateralni ravni. Zavzela sta se za nadaljevanje tesnega političnega dialoga med državama, kar je še posebej pomembno v kontekstu bližnjega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. Izpostavila sta pomen gospodarskega sodelovanja in luksemburških neposrednih naložb v Sloveniji, ki so leta 2019 znašale 2 milijardi evrov. S tem se je Luksemburg ponovno uvrstil na drugo mesto tujih naložbenikov v naši državi.

Ministra sta izmenjala informacije o ukrepih v obeh državah za zajezitev epidemije covid-19. Poudarila sta pomen solidarnosti in skupnih evropskih rešitev pri spopadanju z zdravstveno krizo ter njenimi posledicami.

Minister dr. Logar je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, pri čemer je izpostavil, da se bo Slovenija še posebej posvetila področju celostne krepitve sposobnosti Unije za soočanje z zdravstvenimi in drugimi krizami.

Ministra sta poudarila pomen nadaljevanja reform v državah Zahodnega Balkana na eni in kredibilne širitvene perspektive Evropske unije na drugi strani. Strinjala sta se, da je evropska perspektiva najboljša vzpodbuda za izvajanje reform in posledično vsestranski napredek regije Zahodnega Balkana. Izpostavila sta pomen spoštovanja evropskih vrednot in vladavine prava, ki predstavlja temelj delovanja Evropske unije. Posebno pozornost sta namenila vprašanju migracijskih tokov in iskanju dogovora o predlogu pakta o migracijah in azilu. Podprla sta krepitev strateške avtonomije Evropske unije in sodelovanje z globalnim svetom, pri čemer sta podrobneje obravnavala prihodnje odnose Evropske unije z Združenim kraljestvom, ZDA in s Kitajsko.

Minister se je srečal s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) s katerim sta govorila o okrevanju evropskega gospodarstva po epidemiji in o projektih, ki jih EIB financira v Sloveniji. 

Na pogovoru ministra dr. Logarja s predsednikom Poslanske zbornice Etgenom in poslanci so bile obravnavane vsebine, vezane na bližnje predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Minister je člane parlamenta  povabil na obisk v Slovenijo v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Po obiskih na Nizozemskem in v Belgiji minister z današnjim obiskov v Luksemburgu zaokrožuje obiske v prestolnicah Beneluksa s ciljem krepitve sodelovanja z ustanovnimi članicami Evropske unije.