Skoči do osrednje vsebine

S skupino za spremljanje in povezavo bo Slovenska vojska okrepila prispevek k mirovnim prizadevanjem mednarodne skupnosti v BiH

Težišče delovanja Slovenske vojske (SV), ki na mednarodnih operacijah in misijah deluje skladno s sklepi Vlade RS, ostaja območje zahodnega Balkana.
Stanovanjska hiša kjer bodo živeli pripadniki Slovenske vojske med delovanjem v misiji EU EUFOR Althea med

(angl. Liaison and Observation Team - LOT) hiša v Banjaluki

V Bosni in Hercegovini (BiH) pripadnice in pripadniki SV delujejo v dveh misijah:

  • Joint Enterprise pod okriljem Nato poveljstva Sarajevo; ta svetuje vladnim organom BiH pri reformi obrambnega sektorja s ciljem pripraviti BiH za integracijo v evro-atlantske povezave in usklajuje aktivnosti pri implementaciji sprejetih ciljev v okviru Partnerstva za mir in
  • EUFOR Althea, ki podpira celovit pristop EU do BiH s podporo oblasti BiH pri zagotavljanju varnega in stabilnega okolja ter zagotavlja podporo pri usposabljanju ter vajah oboroženih sil BiH.

SV bo delovanje v misiji EU EUFOR Althea nadgradila s Skupino za spremljanje in povezavo (angl. Liaison and Observation Team - LOT) in tako okrepila prispevek k mirovnim in stabilizacijskim prizadevanjem mednarodne skupnosti v BiH. Skupina bo začela delovati 15. marca, štela bo osem pripadnikov. Nastanjeni bodo v hiši sredi Banjaluke, kar omogoča boljše zaznavanje in odzivanje na spremembe v območju odgovornosti. Pripadniki skupine lokalnim skupnostim zagotavljajo stalno vez z EUFOR ter tako prispevajo h krepitvi varnega in stabilnega okolja. V BiH je skupno 17 LOT hiš, slovesnost ob prevzemu slovenske hiše bo 26. februarja. Območje delovanja pripadnikov slovenske LOT skupine bo obsegalo 10 občin.