Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z nagovorom na 46. zasedanju Sveta ZN za človekove pravice

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes z video nagovorom udeležil visokega dela 46. zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice (SČP), ki poteka v virtualni obliki. V svojem nastopu je izrazil zaskrbljenost zaradi posledic pandemije covida-19. Okrevanje po pandemiji mora vključevati ukrepe za doseganje večje enakosti, solidarnosti in socialne zaščite, je poudaril minister.

Danes se z visokim segmentom, ki letos privablja številne visoke goste, začenja 46. zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice. V štirih tednih zasedanja bo Svet za človekove pravice tudi tokrat obravnaval številne pobude, ki se bodo osredotočale na stanje človekovih pravic v posameznih državah. Slovenija bo s skupino sopobudnic predstavila resolucijo o človekovih pravicah in okolju.

Minister dr. Logar je v svojem video nagovoru izrazil pričakovanje, da bo nova sestava Sveta delovala hitro, učinkovito in s podporo vseh. Pozdravil je odločitev nove ameriške administracije za ponovno sodelovanje v Svetu in spomnil na kandidaturo članstva Slovenije v SČP za obdobje od 2026 do 2028.

V govoru je izpostavil tudi nekaj vsebinskih prioritet Slovenije, med njimi prizadevanja prekoregionalne skupine za globalno priznanje pravice do zdravega okolja. Ker ta proces vstopa v svojo ključno fazo, je države pozval, da zagotovijo vso potrebno podporo. Izpostavil je vpliv novih tehnologij in digitalizacije na človekove pravice. Slovenija si s svojim Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod pokroviteljstvom UNESCO prizadeva za odgovoren in na človekovih pravicah temelječ razvoj umetne inteligence.

V nadaljevanju je izpostavil pomen mehanizmov Sveta in sposobnost njihovega hitrega odziva na kršitve človekovih pravic po vsem svetu, vključno s poslabšanjem razmer v Belorusiji. Obsodil je nasilje nad predstavniki civilne družbe, neodvisnih medijev in politične opozicije. Izrazil je tudi zaskrbljenost nad nedavno sodbo proti ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu ter pozval k njegovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi. Kot zaskrbljujoče je ocenil tudi stanje človekovih pravic na Kitajskem in v Mjanmaru.

Govor ministra dr. Logarja v angleškem jeziku