Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z ministrom Schallenbergom in slovensko manjšino na Dunaju

Minister dr. Anže Logar je bil danes na delovnem obisku na Dunaju, kjer se je srečal z ministrom za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije mag. Alexandrom Schallenbergom. Ministra sta v pogovoru pozitivno ocenila dinamiko odnosov v lanskem letu in izpostavila pomen obeležitve stoletnice koroškega plebiscita ob prisotnosti obeh predsednikov republik. Minister dr. Logar je prenesel zadovoljstvo slovenske narodne skupnosti glede povečanja finančnih sredstev in poudaril pomen normativnih sprememb za zaščito slovenske manjšine v Avstriji.

Osrednja tema pogovora med zunanjima ministroma je bilo sodelovanje med državama pri soočanju s pandemijo COVID-19. Ministra sta se strinjala, da je testiranje prebivalstva - poleg cepljenja - ključen ukrep za zajezitev širjenja okužb. Minister dr. Logar je izrazil pričakovanje, da bo avstrijska stran ob omejitvenih ukrepih za vstop v državo omogočila čim lažji prehod meje dnevnim migrantom iz Slovenije.  

Zunanja ministra dr. Logar in Schallenberg sta izmenjala poglede na aktualne evropske in mednarodne teme, ki bodo na dnevnem redu Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v začetku prihodnjega tedna. Govorila sta tudi o pomenu regionalnega sodelovanja. Minister dr. Logar je izpostavil pomen skupine “Central 5”, naslednje srečanje zunanjih ministrov te neuradne pobude bo namreč potekalo v Sloveniji.

Minister dr. Logar se je v okviru obiska na Dunaju sestal tudi s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji. V pogovoru so ocenili aktualna dogajanja, predvsem obeležitev stoletnice koroškega plebiscita 10. oktobra lani, ki je po skupni oceni potekala v duhu preseganja zgodovinskih delitev ter spodbujanja sožitja in razumevanja med slovensko in nemško govorečimi prebivalci avstrijske Koroške. Kot konkreten napredek pri izboljšanju položaja slovenske manjšine je bilo izpostavljeno povečanje finančne podpore za narodne skupnosti v Avstriji ter plebiscitarni dar, ki ga je Urad zveznega kanclerja namenil manjšini ob tej obletnici.

Med najpomembnejšimi odprtimi vprašanji ostaja novela zakona o narodnih skupnostih, ki je določena kot prioriteta v vladnem program aktualne avstrijske vlade. Minister dr. Logar je ponovil podporo Vlade Republike Slovenije prizadevanjem manjšine za izboljšave na področju dvojezičnega izobraževanja, javne rabe slovenskega jezika in zagotavljanju ustrezne podpore manjšinskim medijem.