Skoči do osrednje vsebine

V proračunu 30 milijonov evrov za gradnjo domov, v letih 2018/19 le 3 milijoni

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek in Roman Brunšek, ravnatelj Osnovne šole Škofljica.

V ponedeljek je bilo opravljenih 4402 PCR-testov, potrjenih pa 740 novih okužb s SARS-CoV-2, to je 16,8-odstotni delež. Opravljenih je bilo tudi 37.830 hitrih antigenskih testov. Včeraj je bilo hospitaliziranih 691 bolnikov, 47 manj kot v nedeljo, od tega jih je 127 na intenzivni negi, to je 8 manj kot dan prej. Umrlo je 5 bolnikov, vsi v bolnišnicah.

Normalizacija življenja v domovih za starejše občane

Kralj je predstavil epidemiološko sliko in ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v socialnovarstvenih zavodih. V zadnjem tednu so v domovih za starejše občane (DSO) zaznali 23 novookuženih stanovalcev. 5. februarja je bilo v DSO evidentiranih skupno 213 novookuženih stanovalcev, 15. decembra lani pa je bila številka več kot desetkrat višja, saj je znašala 2233. V 34 varstveno-delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu je novookuženih 27 uporabnikov in 19 zaposlenih.

Trenutno je zaščitenih približno 70 odstotkov zaposlenih v zavodih s področja institucionalnega varstva, v kar je vštetih 2062 zaposlenih, ki so prejeli oba odmerka cepiva, 1221 zaposlenih po prejetem prvem odmerku in 4310 zaposlenih, ki so COVID-19 že preboleli.

V DSO že sprejemajo nove oskrbovance, januarja letos je bilo sprejetih že 787 novih oskrbovancev. Za primerjavo: v letu 2019 je bilo izvedenih skupno 6363 novih sprejemov, v letu 2020 pa 5313. 5. februarja so izvajalci imeli prostih še 745 mest, zato bodo sprejemanje novih stanovalcev nadaljevali. Ministrstvo je z razpisom zagotovilo tudi 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših. Na razpis je prispelo 21 ponudb, poročilo strokovne komisije za pregled in presojo ponudb je objavljeno na spletni strani ministrstva. Poleg navedenih novih mest se bo javna mreža domov za starejše občane razširila tudi z investicijami iz proračunskih sredstev. Tako je v proračunu za leto 2021 že zagotovljenih 30 milijonov evrov za graditev novih domov za starejše občane. Za primerjavo: v letu 2017 je bilo v proračunu za to namenjenih 0 evrov, v letu 2018 in 2019 pa skupno le 3 milijone evrov.

Dodatno pozornost bodo na ministrstvu namenili obvladovanju težav v duševnem zdravju oskrbovancev. Zato si prizadevajo, da bi okrepili kader, predvsem s fizioterapevti, delovnimi terapevti in kineziologi, ki lahko pomagajo oskrbovancem pri ohranjanju telesnih in miselnih sposobnosti.

Sproščanje ukrepov na področju športa

Vlada je v četrtek, 11. februarja, izdala nov odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, ki je začel veljati včeraj in velja do 19. februarja, predstavil ga je Dolinšek. V športni proces so se tako s ponedeljkom lahko vrnili vsi registrirani športniki, v skupinah lahko vadijo vsi rekreativci, tako na zunanjih površinah kot v zaprtih športnih objektih.

Z novim odlokom se na področju izvajanja športne vadbe športnikov oziroma treningov sprošča izvajanje treningov za vse mlajše selekcije športnikov na nadzorovan in varen način, to je v skupinah do največ 10 športnikov in ob stalnem vzdrževanju varnostne – vsaj 2-metrske – razdalje.

Odlok sprošča izvajanje športnih tekmovanj na državni ravni v kolektivnih športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in futsal. V individualnih športnih panogah je z novim odlokom dovoljeno izvajanje ligaških tekmovanj na državni ravni in državnih prvenstev za člane ter dodatno za mladince.

Na področju športno-rekreativne dejavnosti lahko telovadijo vse generacije prebivalcev, tako na prostem kot v zaprtih športnih prostorih, a v skupinah do največ 10 vadečih in ob stalnem vzdrževanju vsaj 2-metrske razdalje. Od ponedeljka naprej je tako v zaprtih prostorih med drugim dovoljeno igranje tenisa, badmintona, vadba na fitnes napravah, plavanje, plezanje, drsanje in skupinske vadbe. Na prostem se znova lahko izvajajo tečaji smučanja za do 10 oseb v posamezni skupini. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih še vedno ni dovoljena. Vadba še ni omogočena športnikom v kontaktnih športih.

Šole uspešno izvajajo pouk v živo

Brunšek je opozoril, da na vseh šolah ne bo mogoče upoštevati vseh ukrepov, ki so jih določili pristojni organi. Predvsem povsod ni dovolj vhodov v šolo, da bi vsem učencem lahko zagotovili primerno varnostno razdaljo ob prihodu, gneča je tudi v garderobah, zato tam vodstvo šole zahteva nošnjo mask. Težave so tudi pri zagotavljanju kosila za učence, saj so za nekatere organizirali obedovanje v učilnicah, naredili so natančne časovne razporede zasedenosti jedilnice, a rešitve niso idealne in trajnostne. Težave imajo tudi pri izvajanju izbirnih predmetov, ki jih morajo zaradi mešanja učencev iz različnih oddelkov izvajati na daljavo. Enake težave so z izvajanjem podaljšanega bivanja, zato ga ob zahtevah za varnost učencev ne morejo izvajati, saj ni dovolj učiteljev.