Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na tradicionalnem novoletnem sprejemu Slovenske skupnosti, zbirne stranke Slovencev v Italiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v petek, 12. februarja, zbrane nagovorila na tradicionalnem novoletnem sprejemu Slovenske skupnosti, zbirne stranke Slovencev v Italiji.
Govori, za njo slovenska in evropska zastava.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch.

Ministrica je v svojem pozdravu poudarila: »V letu, ki je pred nami, slovensko narodno skupnost čakajo pomembni izzivi. Republika Slovenija, vaša matična domovina, vam želi pri tem stati ob strani. Z velikim veseljem sem vaša sogovornica in se že cel mandat trudim, da vaša pričakovanja, želje in težave prenašam tudi drugim resornim ministrstvom tudi za bilateralne pogovore z Italijo.«

Predstavila je model varovanja manjšinskih pravic v Sloveniji, ki sistematično in ustrezno varuje položaj obeh narodnih manjšin, ki živita pri nas in je lahko zgled vsem drugim državam. »Slovenija daje dober zgled sodelovanja med večinskim narodom in manjšinami. Predvsem pa je tu dokaz, da je mogoče sodelovanje in sobivanje, ki nikogar ne ogroža.«

Dogodek, ki ga gosti deželni tajnih stranke svetnik v deželnem parlamentu Furlanije Julijske krajine, Igor Gabrovec, se je letos, zaradi trenutnih razmer, odvil na alternativen način. Potekal je kot virtualna okrogla miza ob 20. obletnici zaščitnega zakona 38/2001 za Slovence v Furlaniji - Julijski krajini. V razpravi na temo »Zaščita narodnih in jezikovnih manjšin. Izziv za prihodnost.« so poleg minitrice dr. Jaklitsch sodelovali številni ugledni gostje, in sicer predsednik Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga, predsednica European free alliance Lorena López de Lacalle, evropski poslanec Herbert Dorfmann, podpredesnica Federal Union of European Nationalities Angelika Mlinar, senatorka Tatjana Rojc, italijanski poslanec v slovenskem Državnem zboru Felice Žiža in predstavnik furlanske skupnosti in deželni svetnik Massimo Moretuzzo.

Slovenska skupnost je dogodek organizirala v sodelovanju s Krožkoma za družbeno politična vprašanja Anton Gregorčič in Virgil Šček.