Skoči do osrednje vsebine

Bonitetno oceno Slovenije potrdila tudi japonska rating agencija

Japonska rating agencija Japan Credit Rating Agency (JCR) je v torek, 9. februarja 2021, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije pri AA-, s stabilnimi obeti in s tem Sloveniji priznala, da jo tudi azijski kapitalski trg vidi kot stabilno in zaupanja vredno državo, ki se uspešno spopada s pandemijo COVID-19.
Zastava visi na drogu na hribu in plapola v vetru

Zastava Slovenije | Avtor: Ministry of finance

Podobno kot ostale bonitetne agencije v preteklih mesecih tudi agencija JCR Slovenijo prepoznava kot državo z naprednim gospodarstvom, okrepljenim fiskalnim in zunanjetrgovinskim ravnovesjem s podporo monetarne politike evrskega območja. Takšna pozicija ji omogoča učinkovit spopad s krizo COVID-19 in agencija verjame, da bo gospodarstvo okrevalo takoj, ko bo moč pandemije pojenjala ter da bo fiskalna konsolidacija napredovala pod taktirko premišljene vladne politike.

Nadalje agencija izpostavi, da kljub šibkejšemu gospodarskemu okolju finančni sistem ostaja stabilen. Poleg tega država razpolaga z zadostnimi likvidnimi sredstvi in pogoji financiranja na kapitalskih trgih zanjo ostajajo ugodni.