Skoči do osrednje vsebine

Prvo tristransko srečanje Slovenije, Italije in Hrvaške na delovni ravni za sodelovanje v severnem Jadranskem morju

Danes je na delovni ravni potekalo srečanje visokih uradnikov zunanjih ministrstev Republike Slovenije, Republike Hrvaške in Italijanske republike. Namenjeno je bilo skupnemu sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite severnega Jadranskega morja pred razglasitvijo izključne ekonomske cone obeh držav Hrvaške in Italije.
delagacija v seji sobi

Tristransko srečanje | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Srečanje, ki je zaradi epidemije covida-19 potekalo virtualno, je bilo dogovorjeno na srečanju zunanjih ministrov treh držav v Trstu 19. decembra 2020. Slovensko delegacijo je vodil dr. Marko Rakovec, v. d. generalnega direktorja Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Ministri so, s sprejetjem skupne izjave, vzpostavili mehanizem za okrepljeno sodelovanje na politični in strokovni ravni. Po srečanju ministrov v Trstu je bila oblikovana medresorska delovna skupina pod vodstvom zunanjega ministrstva, v kateri sodelujejo še Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za obrambo.

Današnji pogovori so bili namenjeni predvsem izmenjavi stališč glede področij in načinov za skupno okrepljeno sodelovanje v severnem Jadranskem morju ter oblikovanju predlogov za srečanje na ministrski ravni, ki je predvideno v prvem četrtletju letošnjega leta. Vse tri države so izpostavile velik interes za poglobljeno sodelovanje pri izvajanju aktivnosti v Jadranskem morju, saj lahko le na takšen način skupnega upravljanja uresničimo njegove potenciale v korist vseh treh držav in ga obenem ohranimo za bodoče generacije. Slovenska delegacija se je zahvalila za informacijo o napovedanih razglasitvah con in ob tem izpostavila, da razglasitev izključnih ekonomskih con s strani Republike Hrvaške in Italijanske republike ne sme v ničemer prejudicirati pravic Republike Slovenije, ki jih ima ta po mednarodnem in evropskem pravu.