Skoči do osrednje vsebine

Obisk avstrijske zvezne ministrice za Evropsko unijo Karoline Edtstadler potrdil dobro sodelovanje sosednjih držav

Državni sekretar Gašper Dovžan je danes na obisku v Sloveniji gostil avstrijsko zvezno ministrico za Evropsko unijo in ustavo v Uradu zveznega kanclerja Karoline Edtstadler. Slovenijo in Avstrijo povezujejo podobni pogledi na teme v Evropski uniji in partnerstvo v regionalnih pobudah. Ministrico Edtstadler je sprejel tudi minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar.

Državni sekretar Dovžan in avstrijska zvezna ministrica Edtstadler sta izpostavila prijateljske odnose in reden politični dialog med državama ter razvejano sodelovanje na različnih področjih skupnega interesa. Avstrija je pomembna gospodarska partnerica: je prvi tuji vlagatelj v Sloveniji, po turističnih prenočitvah je na 2. mestu in ostaja 3. najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Sogovornika sta skupaj obsodila zadnje incidente glede poškodovanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, ki poglabljajo razdor med slovensko in nemško govorečim prebivalstvom.

Veliko pozornosti sta namenila ukrepom za soočanje s pandemijo covida-19. Dogovorila sta se za redno medsebojno obveščanje o vseh ukrepih, ki zadevajo življenja državljanov na obeh straneh meje. Pogovarjala sta se tudi o strategiji cepljenja in dobavi cepiv na ravni Evropske unije. Strinjala sta se, da je čimprejšnja dobava zadostne količine cepiv in s tem povezana precepljenost prebivalstva velikega pomena za uspešno soočanje s pandemijo. Razpravljala sta tudi o prihodnosti Evropske unije in se zavzela za čimprejšnjo delovanje Konference o prihodnosti Evrope. Izmenjala sta stališča glede Pakta o migracijah in azilu in ocenila razmere na zahodnobalkanski migracijski poti. Državni sekretar Dovžan je predstavil tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

Zvezno ministrico Edtstadler je sprejel tudi zunanji minister dr. Anže Logar. Pogovor je bil posvečen tudi vladavini prava. V času slovenskega predsedovanja bo v Svetu Evropske unije potekal drugi letni dialog o vladavini prava na podlagi mehanizma letnih poročil Evropske komisije, ki vključuje vse države članice. Izmenjala sta poglede na širitev Unije: poudarila sta pomen kredibilne širitvene politike Evropske unije za države Zahodnega Balkana in hkrati nujnost doslednega izpolnjevanja kriterijev za članstvo.