Skoči do osrednje vsebine

V rdečih regijah pouk za 1. triado 4 dni v šoli, v ponedeljek na daljavo

Vlada RS podaljšuje izvajanje dela v vrtcih in v prvih treh razredih osnovne šole v rdečih regijah, pri čemer tak status pripada gorenjski, koroški, osrednjeslovenski, podravski, pomurski in savinjski regiji. V teh regijah bo od torka, 2. februarja 2021, vzgojno-izobraževalno delo za otroke in učence prve triade še naprej potekalo v prostorih šole, je odločitev vlade predstavila ministrica Simona Kustec.
Ministrica Simona Kustec na novinarski konferenci

Ministrica Simona Kustec | Avtor: Anže Malovrh, STA

V preostalih regijah – torej v jugovzhodni Sloveniji, goriški, obalno-kraški, primorsko-notranjski in zasavski regiji – bo vzgojno-izobraževalno delo za vse učence od 1. do 9. razreda osnovne šole potekalo na daljavo.

Pomembna novost odloka je varstvo otrok in učencev prve triade v tako imenovanih črnih regijah, katerih starši ne morejo ostati doma. To velja za tiste, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, v kar sodijo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja (4. člen Zakona o kritični infrastrukturi), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, Slovenske vojske in Policije.

Zanje se na podlagi potrdila delodajalca zagotovita nujno varstvo in pouk na daljavo. Enako velja tudi v primeru otrok in učencev staršev samohranilcev, zaposlenih v omenjenih poklicih.

V navedenih primerih vrtci in šole organizirajo delo ter določijo izvajalce. Nujno varstvo na šolah izvajajo strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom, zagotavlja se lahko tudi v obliki začasnega in občasnega dela študentov.

V ponedeljek, 1. februarja 2021, bo za zaposlene, ki sodijo v »rdeče« regije, ter zaposlene, ki bodo izvajali nujno varstvo po enakem sistemu kot pretekli teden, potekalo hitro testiranje glede virusa, povzročitelja SARS-CoV-2, skladno s protokolom. Na ta dan bodo tudi otroci v rdečih regijah pouk izvajali na daljavo.

Načrt sproščanja ukrepov ter dovoljenje o prodaji perila in nogavic na ravni celotne države

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov sta za prehajanje med fazami ključni dve merili: zasedenost bolniških postelj in povprečje potrjenih primerov obolenja zaradi bolezni covid-19 v zadnjih sedmih dneh. Število zasedenih postelj je danes 1106. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih dneh pa 1258, kar je 13 primerov več, kot je povprečje znašalo včeraj (1245). Ta dva podatka državo uvrščata v rdečo fazo. Glede statističnih regij jih je 7 opredeljenih kot rdečih, 5 pa kot črnih.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pojasnili, da se v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila ter blago za osebno nego in čiščenje, dovoli prodaja nogavic in perila, kar velja za območje celotne države.

Ministrstvo dodatno pojasnjuje, da v statističnih regijah osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, koroška, primorsko-notranjska, pomurska in savinjska izjema od prepovedi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev potrošnikom velja za:

– premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,

– servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),

 – specializirane prodajalne z otroškim programom.

Posnetek vladne novinarske konference