Skoči do osrednje vsebine

Po prvih analizah angleška različica virusa v Sloveniji ni razširjena

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.
namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager med novinarsko konferenco

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager | Avtor: Daniel Novaković, STA

1 / 2

Včeraj je bilo pri 5418 PCR-testiranjih potrjenih 1430 pozitivnih primerov, kar je 26,4 odstotka. Pri 10.528 hitrih antigenskih testih pa je bilo potrjenih 420 primerov, kar je slabe 4 odstotke. Skupno število opravljenih testov je 15.964, pozitivnih je bilo 1850 testov, kar je skoraj 200 več kot v ponedeljek. V bolnišnicah je bilo včeraj hospitaliziranih 1144 bolnikov (dan prej 1157), od tega 172 na intenzivni negi, kar je 20 manj kot dan prej. Umrlo je 19 oseb, vse v bolnišnicah. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh na ravni države znaša 1245, dan prej je znašalo 1227, število se je povečalo za 18 primerov.

Danes objavljeni podatki NIJZ kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regij. Podatki so nekoliko bolj spodbudni le za podravsko, goriško in primorsko-notranjsko regijo. Poslabšanje je opazno v osrednjeslovenski regiji, pri kateri na današnji dan beležimo 288 primerov, včeraj 272, je pa z obema številkama regija še stran od meje 362 primerov, kar bi jo spet uvrstilo v črno fazo.

Epidemiološka slika v Evropi in Sloveniji

Po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC), ki jih je predstavila Čakš Jager, se kumulativno število obolelih za covidom v Evropi in ZDA dviga. Prav tako je viden dvig v Afriki na račun Južnoafriške republike. Po svetu tako beležijo več kot 94 milijonov potrjenih primerov covida-19 in dva milijona smrti.

V primerjavi 14-dnevnega števila potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Evropi za prvi in drugi teden letošnjega leta je opazno zmanjšanje števila primerov le v nekaterih evropskih državah: Luksemburgu, Cipru, na Hrvaškem, Danskem, Finskem, Švedskem, v Litvi in Liechtensteinu. Vse preostale države se soočajo s povečanjem števila pozitivnih primerov. Največji porast beležijo na Islandiji, ki ji sledi Irska s 190 odstotki, Španija z 92, Portugalska s 65, Malta z 61, Romunija z 49, Francija s 37 in Norveška s 30 odstotki. Evropa je imela pred 14 dnevi le nekaj več kot odstotno povečanje pozitivnih primerov, zdaj države EU dosegajo 30-odstotno, Slovenija pa 31-odstotno povečanje.

Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po regijah v državi je manjše, saj v zadnjih sedmih dneh beležimo upad števila primerov, zato je slovensko povprečje zdaj (26. januar) 59,3, pred 14 dnevi (12. januarja) pa je bilo 79,4. V zadnjih treh dneh se dnevna številka pozitivnih primerov spet dviguje, zato bo naraščalo tudi sedemdnevno povprečje. Goriška regija se sooča s precejšnjim povečanjem števila pozitivnih primerov v zadnjih dneh. Pozitivni primeri se hitro širijo predvsem v družinah in podjetjih.

Angleški sev, ki je bil potrjen že na vzorcih iz septembra 2020 v Veliki Britaniji, je tam izrazito prevladujoč, predvsem v JV delu države. Opaziti je veliko kužnost, ni pa še nobenih dokazov, da povzroča resnejše bolezensko stanje. Vendar pa povzroča večjo obremenitev bolnišnic. V EU so do 21. januarja zabeležili 1300 primerov tega seva v 23 državah, zunaj EU pa v Veliki Britaniji, Izraelu in Indiji.

Pri ocenjevanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa je veliko deležnikov, zato je nemogoče matematično prikazati, kateri ukrepi so učinkoviti oziroma kolikšen delež učinkovitosti ima posamezen ukrep. Dejstvo je, da v državah ne vedo oziroma ne morejo znanstveno dokazati, kateri ukrepi so dejansko pripomogli k upadu števila pozitivnih primerov. Vsaka država se o ukrepih odloča glede na več okoliščin, v kar sodijo kultura in navade prebivalstva ter stanje na zdravstvenem, političnem in ekonomskem področju.

Rezultati testiranja angleškega seva virusa

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ga vodi direktorica Žohar Čretnikova, je v soboto, 23. januarja, kot donacijo slovaške vlade v Bratislavi prevzel 2400 testnih kompletov, namenjenih odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS-CoV-2, ki lahko pomenijo, da gre za tako imenovani angleški sev, označen z oznako B.1.1.7. S tem bodo lahko preverili 1200 potrjenih primerov osnovne različice virusa.

Testne komplete je NLZOH v nedeljo razdelil med svojih šest regionalnih mikrobioloških laboratorijev, ki delujejo na lokacijah Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj, Novo mesto in Koper, ter laboratorij Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. V nedeljo so na vseh lokacijah začeli izvajati analize.

Na vsakem desetem pozitivnem PCR-vzorcu, ki ga laboratorij hrani in je bil obravnavan v zadnjih štirinajstih dneh, to je od 11. januarja naprej, so laboratoriji izvedli dodatni dve PCR-reakciji, da bi ugotovili dve genetski spremembi, prisotni pri visokem deležu angleške različice seva. Način izbiranja med shranjenimi klasičnimi primeri virusa je bil povsem matematičen: izbrali so vsak deseti tako potrjeni test, to je deset odstotkov vseh potrjenih primerov. V takem obsegu bodo presejanje tudi nadaljevali.

Do ponedeljka popoldne so v vseh laboratorijih skupaj testirali 877 vzorcev »klasičnega« virusa in pri 16 vzorcih ugotovili pozitiven rezultat testiranja na angleški sev, to je 1,8 odstotka. Od teh je osem pozitivnih rezultatov pridobil laboratorij NLZOH v Ljubljani, dva laboratorij v Novem mestu, po enega pa laboratorija v Mariboru in Kranju. Štiri pozitivne rezultate so pridobili na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo.

Izvedeno PRC-testiranje še ni dokončna potrditev, da gre v teh 16 primerih res za angleški sev, obstaja pa zelo velika verjetnost. Dokončno potrditev bo dal postopek sekvenciranja, ki traja od sedem do 14 dni. Za teh 16 potrjenih primerov angleškega tipa virusov ni mogoče ugotoviti, ali so med sabo povezani, niti ni moč ugotavljati izvora, kje so se ti posamezniki okužili.

Slovaškemu proizvajalcu so poslali povpraševanje za dodatno količino testov, na tržišče pa prihajajo novi PCR-testi za ugotavljanje angleškega seva. Slovaški proizvajalec MultiplexDX s.r.o. je zanesljivost testa preveril v sodelovanju z biomedicinskim raziskovalnim središčem pri Akademiji znanosti Slovaške. Pri 22 od 23 vzorcev, kar je 95,7 odstotka, so s sekvenciranjem potrdili prisotnost seva B.1.1.7, ki so ga že prej ugotovili s PCR-testom.

NLZOH je včeraj pridobil podatke še za dodatno PCR-testiranje 776 oseb, ki so v ponedeljek opravile hitri test glede na koronavirus. Te primere bodo dodali 934 osebam, ki so že navedene v verifikacijskem poročilu o ustreznosti testov dobavitelja Majbert Phram. Med temi dodatnimi osebami ciljajo na asimptomatske primere. Med 776 primeri je bilo 33 pozitivnih predvidoma tako na hitrem kot PCR-testiranju, a analiziranje še ni dokončano. Po preliminarnih informacijah ugotavljajo, da struktura pozitivnih PCR- vzorcev še vedno ni zadovoljiva, zato bodo vzorčenje nadaljevali.

Posnetek novinarske konference