Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri Evropske unije o podnebni diplomaciji, transatlantskih odnosih ter sodelovanju z Japonsko in Združenim kraljestvom

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili trem osrednjim temam, in sicer izzivom in možnem sodelovanju v regiji Indijskega in Tihega oceana ter varnostnim razmeram v Aziji, podnebni in energetski diplomaciji ter možnostim sodelovanja EU z Združenim kraljestvom na področjih skupne zunanje in varnostne politike.
Minister dr. Logar za svojo mizo

Minister dr. Logar na zasedanju Sveta EU | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je v uvodnem delu med drugim izpostavil strategijo Evropske unije za delitev cepiv proti covidu-19, čezatlantske odnose v luči nove ameriške administracije, izzive s položajem migrantov v Bosni in Hercegovini, pridržanje ruskega opozicijskega voditelja Navalnega po povratku v Rusijo, Hongkong, Iran in Venezuelo.

Minister za zunanje zadeve Japonske Motegi je v videokonferenčnem pogovoru z ministri za zunanje zadeve predstavil japonsko vizijo svobodne in odprte indo-pacifiške regije. Razprava med ministri je potekala tudi o širši regionalni varnosti v Aziji, vključno s Korejskim polotokom in pomorsko varnostjo v vzhodnem in južnokitajskem morju. Minister dr. Logar je pozdravil strateško partnerstvo med EU in Japonsko ter poudaril, da se lahko regionalni varnostni izzivi rešujejo le s sodelovanjem med odločnimi in podobno mislečimi partnerji. Podobno kot Japonska razvija svojo vizijo glede Indo-pacifiške regije, mora tudi Unija oblikovati skupni pristop do tega območja. Poleg tradicionalnih varnostnih tem je velika možnost za poglobljeno sodelovanje z Japonsko na področjih boja proti kibernetskim in hibridnim grožnjam ter pri oblikovanju visokih standardov uporabe novih tehnologij, vključno z umetno inteligenco.

Podnebna in energetska diplomacija sta letos v ospredju zaradi priprav na konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah COP26 v Glasgowu jeseni. Evropska unija, ki v svetu velja za vzor na področju podnebnih politik, mora v pripravah na konferenco krepiti mednarodna zavezništva. Minister dr. Logar je posebej izpostavil vpliv podnebnih sprememb na vodo in se zavzel za celovit pristop do vprašanj, povezanih z vodo v zunanjem delovanju Unije. Prav tako je poudaril pomen sodelovanja s partnerji in v tem pogledu spomnil na Zeleno agendo za Zahodni Balkan, ki ji bo Slovenija dala velik poudarek med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta.

Na neformalnem delovnem kosilu so ministri izpostavili pomen nadaljnjega sodelovanja z Združenim kraljestvom na področju skupne zunanje in varnostne politike ter skupne varnostne in obrambne politike. Združeno kraljestvo ima pomembno vlogo v globalnih odnosih, zato je v prihodnjih mesecih potrebno oblikovati okvir za sodelovanje med EU in Združenim kraljestvom, ki bo v obojestransko korist.