Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z belgijsko zunanjo ministrico Wilmès o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je po zaključku zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v Bruslju na bilateralnem obisku v Kraljevini Belgiji sestal z gostiteljico, podpredsednico vlade in ministrico za zunanje zadeve, evropske zadeve, zunanjo trgovino in zvezne kulturne institucije Sophie Wilmès. Ministra sta izrazila zadovoljstvo nad razvojem slovensko-belgijskih odnosov in potrdila obojestranski interes za njihovo nadaljnjo krepitev na dvostranski, evropski in multilateralni ravni.
fototermin pred srečanjem

Ministra dr. Logar in Sophie Wilmès | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Zavzela sta se za okrepitev političnega dialoga med državama, kar je še posebej pomembno v kontekstu bližnjega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta. 

Minister dr. Logar je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, pri čemer je poudaril, da se bo Slovenija še posebej posvetila področju celostne krepitve sposobnosti Unije za soočanje z zdravstvenimi in drugimi krizami.

Sogovornika sta se strinjala o pomenu spoštovanja evropskih vrednot in vladavine prava, ki predstavljajo temelj delovanja Evropske unije. Posebno pozornost sta namenila vprašanju migracijskih tokov in iskanju dogovora o predlogu pakta o migracijah in azilu. Podprla sta krepitev strateške avtonomije Evropske unije in sodelovanja z globalnim svetom na podlagi pravil proste in na pravilih temelječe trgovine ter izmenjala poglede o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom in s Kitajsko.