Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: V Sloveniji je uradno potrjen prvi primer angleškega seva koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti.

Kot je uvodoma dejal predsednik vlade se stanje epidemije ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju, začeli smo stagnirati pri številu okužb, prav tako pa je bila včeraj v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa. "Stanje se torej ne umirja. Vlada je v sredo oziroma v četrtek v nekaterih regijah nekatere ukrepe sprostila. Obstaja pa zaskrbljenost glede skladnosti ravnanja s stanjem, ki se slabša, zato bo verjetno v sredo ali pa morda že prej potreben ponovni premislek," je dejal predsednik vlade in dodal, da je, kar se tiče uradnega odkritja osebe, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa, ta oseba v Sloveniji bila odkrita včeraj. Gre za državljana Kosova, z začasnim prebivališčem pri nas, v Slovenijo pa je prišel iz Belgije. "Za primer smo bili obveščeni preko evropskega sistema za zgodnje obveščanje in belgijske oblasti so nas obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa 16. januarja. Ta oseba naj bi takrat tudi odpotovala iz Belgije in ta oseba je povedala, da je v Slovenijo pripotovala včeraj in to s testom, ki je bil negativen. Kasneje se je odkrilo, da je imela ta oseba dva testa, enega negativnega in enega pozitivnega in da je bil ob prestopu v državo in ob prehodu drugih meja med Belgijo in Slovenijo verjetno uporabljen samo negativen test. Kako je bilo to možno, pristojno raziskujejo," je povedal predsednik vlade Janez Janša.

"Ker je doslej praktično večina ostalih držav članic že odkrila angleški sev koronavirusa, za katerega je značilno, da se širi hitreje, torej je bolj nalezljiv kot sev, ki smo ga poznali doslej, smo sklepali ,da je verjetno, da se ta sev nahaja tudi v naši državi. Laboratorij, ki je to preiskoval, je doslej odkril, da tega seva v Sloveniji do začetka decembra nismo imeli, za kasneje pa še ne razpolagamo z uradnimi rezultati, zagotovo pa med rezultati, ki smo jih dobili doslej ni bilo nobenega pozitivnega primera," je v nadaljevanju povedal predsednik vlade Janez Janša.

Navedel je, da je na četrtkovi seji Evropskega sveta slišal precej alarmantne podatke o tem, kaj se dogaja v nekaterih drugih evropskih državah z vidika hitrega širjenja angleškega seva, zato "smo v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe." "Na posebno zaprosilo nam je slovaška vlada omogočila nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo na angleški sev koronavirusa, pristojni iz NIJZ so na Slovaškem teste včeraj prevzeli in danes na nekaterih mestih že za nazaj testiramo nekatere vzorce, pri katerih se je virus doslej odkril, oziroma so bili pozitivni. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami in je za to potrebno posebno testiranje," je povedal premier Janša. Dejal je tudi, da bo jutri izvedeno testiranje vzorcev iz vseh regij in da najkasneje v torek preko dneva pričakujemo podatke oziroma rezultate preverjanja za nazaj za vse slovenske regije.

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju povedal, da je potrebna skrajna previdnost, še posebej, ker se v nekaterih regijah v naslednjem tednu pričenja pouk, ker se vrtci odpirajo za vse, "torej bo v državi od torka naprej na deset-tisoče novih stikov in tu je dejansko za naprej z veliko gotovostjo možno reči, da bo odpiranje šol kolikor toliko varno samo v primeru, če se bomo striktno držali vseh navodil."

Glede na dileme, ki so se pojavljale v zadnjih dneh in tednih, ali so šole v tej situaciji pripravljene na odprtje, ali ne, je predsednik vlade izpostavil, da je brošura z modeli in priporočili v primerih z manjšim ali večjim številom okužb bila izdana v začetku šolskega leta, vsi jo poznajo, pri njenem nastajanju je sodelovalo na stotine strokovnjakov, teoretikov in praktikov in "tu ne bi smelo biti kakšnih posebnih dilem." "Še posebej, ker so se nekateri modeli poteka šole v skladu s temi navodili izvajali že doslej, torej imamo tudi že praktične izkušnje," je ocenil premier Janša.

"Odpiranje, čeprav v zmanjšanem obsegu in ob določenih omejitvah šol, ni samo stvar šol, ampak tudi nas staršev in vseh tistih, ki smo tako ali drugače vpeti v ta proces in tudi naše ravnanje mora biti kolikor je možno oziroma do skrajnosti previdno, upoštevaje vse higienske in ostale ukrepe," je povedal predsednik vlade in dodal, da so tudi sicer glede na stanje epidemije, ki je na izjemno resni ravni, previdnostni ukrepi potrebni tudi povsod drugod. "Tudi kar se tiče nošenja zaščitnih mask, apeliram, da kjer je le možno, uporabljajte trislojne maske ali FFP2, še posebej tam, kjer menite, da bodo stiki, do katerih bo nujno prišlo tekom opravljanja vašega dela, rizični," je pozval premier Janez Janša in dodal, da boljšo zaščito kot nudi maska, bolj jo priporočamo v uporabo.

Predsednik vlade je ob tem še izpostavil, da je na četrtkovi seji Evropskega sveta bila izražena velika zaskrbljenost držav, kjer je odkritih zelo veliko okužb z novim angleškim sevom koronavirusa. "Predstavljena je bila tudi študija, kako se je hitrost vala novega seva virusa gibala v Veliki Britaniji. Ta hitrost oziroma tempo spominja na hitrost, ki smo jo mi imeli v zadnjih mesecih in to je dodaten indic, ki napeljuje na to, da je verjetno za pričakovati, da je večje število okužb z novim virusom že med tistimi, za katere je bilo s testi odkrito, da so pozitivni na korono," je dejal predsednik vlade.

Prav tako je predsednik vlade navedel, da so v enem od laboratorijev, kjer preverjajo situacijo za nazaj od 80 preverjenih primerkov našli dva takšna, kjer je močan sum, da gre za angleški sev, "torej poleg enega odkritega primera pri osebi, ki naj bi v Slovenijo prišla včeraj in naj ne bi imela stikov, ni pa to zagotovo, je torej tu sum še za 2 dodatna primera. Ne gre pa za 8 odkritih primerov, kolikor so poročali nekateri mediji, o tem ni uradnih podatkov, temveč so zgolj govorice," je še povedal predsednik vlade.

"Dodatno zaskrbljenost zbujajo napovedi, da zna priti do zamude pri proizvodnji nekaterih cepiv ozirom da so nekatera cepiva na katera računamo v prihodnjih tednih in mesecih v fazi odobritve in da ta odobritev ni tako gotova z naslednjim tednom, kot je bilo predhodno najavljeno. Gre za cepivo proizvajalca AstraZeneca, ki ga je EU naročila relativno veliko, v okviru tega tudi Slovenija, poudarjam pa, da naši načrti narejeni doslej, teh cepiv, ki še niso odobrena, ne vsebujejo. Načrti za cepljenje, ki jih ima trenutno Slovenija, vsebujejo zgolj dve cepivi, ki sta že odobreni, to je Biontech Pfizer in Modern," je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Glede na vse povedano, bo v sredo, ko bo vlada imela redno COVID sejo po besedah predsednika vlade zagotovo prišlo do nekaterih sprememb, "če bodo trendi takšni kot doslej, še posebej v primeru bolj resnih podatkov z vidika prisotnosti novega angleškega seva oziroma mutacije virusa, tako da glede na načrt, ki ga imamo o zaostrovanju oziroma sproščanju ukrepov in glede na današnje podatke, bo v sredo zagotovo nekaj sprememb." "Vsi si želimo, da bi bile spremembe v pozitivno smer, a podatki za zadnje tri dni tega optimizma žal ne potrjujejo," je dejal premier Janez Janša. Dodal je tudi, da v primeru, da z množičnim preverjanjem že odvzetih vzorcev od 11. januarja naprej, ki že potekajo in bo potekalo pri vzorcih iz vseh regij, pridejo resni podatki, bo vlada reagirala takoj, torej morda tudi že v torek in ne šele v sredo.

"Če računamo na to, da je med nami virus, ki se širi bistveno hitreje in je bistveno bolj kužen, je striktno upoštevanje ukrepov toliko bolj pomembno, sicer smo lahko zelo hitro na robu ali preko roba zmogljivosti našega zdravstvenega sistema, in to v situaciji, ko v podoben položaj prihaja tudi ostala Evropa, praktično cela severna polobla, torej na veliko pomoč od zunaj v tem primeru ne moremo računati in je previdnost še toliko bolj potrebna," je še poudaril predsednik vlade in se nazadnje zahvalil vsem, ki se teh dejstev zavedajo. "V naslednjih tednih je treba še malo potrpeti, upoštevati ukrepe, zato da bomo prišli v situacijo, ko bomo s pomočjo cepiva začeli epidemijo končno obvladovati," je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

V nadaljevanju je predsednik vlade Janez Janša odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, pri čemer je uvodoma dejal, da se količine cepiva, ki prihajajo v Slovenijo, ne spreminjajo glede na napovedi, ki so bile dane preko tedna. "Gre za redne tedenske dobave cepiva Biontech Pfizer, ki zadoščajo za drugo cepljenje tam, kjer so že bili cepljeni s prvim odmerkom in za nadaljevanje cepljenja v prvi prioritetni skupini nad 80 let," je dejal predsednik vlade. Poudaril je, da se šole in vrtci odpirajo po programu. "Stanje po regijah se spreminja, glede na načrt, ki ga imamo, je to parameter, ki ga bomo upoštevali na dan torek do 24.00. To bo relevanten podatek za odločanje v sredo in tisti podatek bo veljal za odločitve, kar se šol tiče, ki bodo veljale za naslednji teden. Če bi od tega odstopali, bi bilo verjetno preveč zmede. Poleg tega in glede na vse razprave v zadnjih tednih glede na vse ukrepe, ki so bili predpisani za varno šolo v teh prvih razredih, bo še vedno tudi v takšnem stanju šolo mogoče izvesti kolikor toliko varno, vendar moramo ukrepe dejansko upoštevati," je dejal premier. Dodal je, da če bodo v šolah okužbe, potem v tistih razredih ne bo več fizičnega pouka, če bo tega več, potem tudi v tisti šoli ne bo pouka. "Zelo realno je pričakovati, da bo veliko takšnih kombinacij. To ne pomeni, da bo prva triada v celoti, tudi če bo sistem zdržal naslednji mesec v vseh regijah, kjer je to načelno odprto, to potekalo tako, da bo tudi fizični pouk, torej bodo kombinacije glede na okužbe v posamičnih okoljih. To še vedno govorimo z vidika stanja, kakršnega imamo danes glede na uradne podatke ob prisotnosti angleškega seva koronavirusa, ker sedaj presajamo tudi za nazaj in da bo do torka slika upajmo jasna," je povedal predsednik vlade. Ob tem se je tudi uradno javno zahvalil slovaški vladi, ki je čez noč omogočila dostop do teh testov, ki niso ravno dostopni na trgu.

"Vsi si bomo zelo oddahnili, če bo na tem ostalo in če to, sporočeno s strani osebe, ki je bila dokazano pozitivno na angleški sev koronavirusa, če to drži, da je šele včeraj prišla in ni imela stikov, v tem primeru bo sistem odpiranja, tako kot je v načrtu, zdržal," je dejal premier in dodal, da regije, kjer se bo situacija poslabšala, lahko pričakujejo tudi zaostrovanje, ne samo odpiranje.

"Pred nami je čas, kjer prosim tudi za veliko potrpežljivosti v smislu, en teden je tako, drug teden drugače. Verjetno bo res en teden tako in drug drugače, jar pa bo odvisno od situacije v posamičnih okoljih," je povedal premier Janez Janša.

Nadalje je še bolj podrobno pojasnil, da oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa zagotavlja, da ni bila v rizičnem stiku z nikomer, se pa to še preverja. "Takoj, ko smo dobili obvestilo, je bila oseba identificirana, ponovno testirana, poslana v izolacijo. Če vse to drži, potem tveganje ni bilo veliko, je pa tu še nekaj neznank, ki se še ugotavljajo," je navedel Janez Janša in še navedel, da se bo na podlagi informacij direktorja NIJZ pri vseh odvzetih vzorcih, ki so bili pozitivni, v vsaki regiji ponovno preverilo približno 10% vzorcev. "To pomeni, da bomo dobili sliko, ki bo dovolj jasna, kar se tiče prisotnosti angleškega seva virusa, se pa seveda pogovarjamo o dodatnih ukrepih," je dejal premier in izpostavil,da bodo v sekvencioniranje oziroma iskanje virusa vključeni dodatni laboratoriji, poleg tega država nabavlja dodatne količine PCR testov, ki so sposobni odkriti to kombinacijo virusa.

"Stanje je bolj resno, kot je bilo v sredo, ko smo sprejemali spremembe, kar se tiče ukrepov, dodatno je resno, ker je situacija okrog nas oziroma v večini evropskih držav tudi skrajno resna. Če bi imeli sejo naše vlade po seji Evropskega sveta, bi imeli več dilem glede sproščanja ukrepov ne glede na nasvete naše stroke. Ključna neznanka pa je vprašanje, v kolikšni meri je ta nova mutacija virusa prisotna pri nas. Če je tega več, potem je situacija skrajno resna, v kolikor ne, pa jo lahko obvladujemo z načrti, ki jih imamo," je na vprašanje o resnosti situacije odvrnil predsednik vlade.

V nadaljevanju je premier odgovarjal na vprašanja o učiteljih, ki se ne bi želeli testirati. "Če bi se to dogajalo v Avstriji, bi izgubili službo, pri nas pa glede testiranja ni popolnoma pravno urejeno. V praksi tudi tisti, ki se ne bodo testirali, čeprav je to skladno z zakonom o nalezljivih bolezni obvezno, bodo imeli možnosti izvajanja pouka na daljavo," je dejal predsednik vlade. Odgovoril je tudi glede smiselnost peticij, ki navajajo, da testiranje vsak teden poškoduje nosno sluznico. "Vsi v vladi in v kabinetu se testiramo enkrat tedensko, pa nisem še nikogar srečal s predrto nosnico, torej to ni kak poseben problem. Testirajo se tudi v številnih podjetjih, v domovih za ostarele, v bolnišnicah, menim, da je takšno pozivanje skrajno neresno. Po informacijah, ki prihajajo tudi do mene, sicer velik del učiteljev ve, da je v interesu njih in predvsem otrok, da pouk poteka tako, da so vsi zdravi, da se virus ne širi in da s tem, ko se ukrepi ne upoštevajo, zgolj odlagamo trenutek, ko bomo lahko šli v normalno življenje tudi kar se tiče šolstva in apeliram na vse, ki ste odgovorni in oblikujete slovensko javno mnenje, da takšnim eksotičnim pozivom, ki ne koristijo, ne posvečate veliko pozornost," je navedel predsednik vlade Janez Janša.

"Strokovna skupina in nekatere druge institucije preučujejo modele, ki so jih ne toliko uvedle kot napovedale druge evropske države, gre za uporabo testov, ki so zelo enostavni in se lahko vsak, tudi učenci od 4.razreda naprej sami testirajo, ker gre tudi za zelo blag poseg, kar se tiče odvzema brisa, gre seveda za možnost, ki bi prišla v poštev predvsem za višje letnike osnovne in srednje šole in če bo to alternativa, ali uvesti takšno testiranje ali imeti šole še naprej zaprte, se bomo večinsko zagotovo odločili tudi za ta način testiranja, vendar pa za to potrebujemo nov pristop in nove teste, ki jih zaenkrat še ni dovolj na razpolago. S sedanjimi kapacitetami testiranja se tega ne da izvajati za celoten slovenki šolski sistem," pa je glede vprašanj testiranja otrok odvrnil premier Janez Janša.

"Vlada je že decembra, ko se je virus začel širiti po Veliki Britaniji naročila, da se preveri, ali ta virus obstaja in ali se širi v Sloveniji in inštitut se je raziskave lotil, bilo je predstavljeno na novinarski konferenci pred tedni in takrat prisotnosti niso ugotovili," je povedal predsednik vlade glede angleškega seva virusa in dodal, da so šele v četrtek na seji Evropskega sveta izvedeli, da so bili izdelani posebni PCR testi za ugotavljanje angleškega seva koronavirusa.

"Pred nami so zelo zahtevni časi in tedni, ob pojavu tega angleškega seva, ki se širi hitreje in je bolj kužen, je še toliko bolj pomembno upoštevanje vseh previdnostnih in higienskih ukrepov," je zaključil predsednik vlade Janez Janša.