Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na delovnem obisku na Hrvaškem obiskal Petrinjo

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v okviru današnjega delovnega obiska na Hrvaškem najprej obiskal mesto Petrinja, ki ga je močno prizadel rušilni potres 29. decembra lani. Z gostiteljem, ministrom za zunanje in evropske zadeve Hrvaške dr. Gordanom Grlić Radmanom, sta si ogledala razmere v mestu in se seznanila z aktivnostmi za pomoč prizadetim v potresu. Minister dr. Logar je tudi obiskal družino, nameščeno v eni od mobilnih hiš, ki jih je kot pomoč poslala Republika Slovenija.
Ministra Logar in Grlić Radman se pozdravljata s komolci

Minister dr. Logar v Petrinji s hrvaškim ministrom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 6

Na delovnih pogovorih, ki so se nadaljevali v Zagrebu, sta zunanja ministra pozitivno ocenila dinamiko srečanj v preteklem letu. Posebej sta izpostavila uspešno sodelovanje ob soočanju z epidemijo COVID-19, med drugim pri koordinaciji omejitvenih ukrepov pri prehajanju državne meje. Minister dr. Logar je poudaril pomen dodatnih olajšav pri prehajanju meje za nekatere kategorije oseb. Med drugimi dvostranskimi temami sta ministra poudarila razvoj prometnih povezav in se zavzela za čimprejšnjo izgradnjo nadomestnega mostu na mejnem prehodu Dragonja - Kaštel.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške sta se pogovarjala tudi o tristranskem sodelovanju Hrvaške, Italije in Slovenije v Jadranu. Poudarila sta zavezanost dogovoru, ki so ga dosegli ministri za zunanje zadeve na srečanju v Trstu 19. decembra 2020. Minister dr. Logar je ponovil, da napovedana razglasitev izključne ekonomske cone s strani Hrvaške v začetku februarja ne vpliva na pogovore o sodelovanju v Jadranskem morju, ki se bodo začeli s srečanjem na strokovni ravni.

Na področju evropskih tem sta ministra govorila o vstopu Hrvaške v schengensko območje. Pri tem Slovenija posebej izpostavlja pomen varovanja zunanje meje Evropske unije. Varnost zunanjih meja je tudi ena od prioritet Slovenije v pripravi Pakta o migracijah in azilu.

Ministra dr. Logar in dr. Grlić Radman sta izmenjala stališča o razmerah na Zahodnem Balkanu. Minister dr. Logar je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU, med katerimi bodo ukrepi za ublažitev gospodarskih in družbenih posledic epidemije COVID-19 ter krepitev odpornosti Unije na nove grožnje.