Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na sestanku Varnostnega sveta OZN o svobodi medijev v Belorusiji

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil virtualnega Arria formula sestanka Varnostnega sveta Združenih narodov na visoki ravni na temo svobode medijev v Belorusiji. Srečanje poteka v času estonskega predsedovanja Varnostnem svetu Združenih narodov. Kot govorka je nastopila tudi Svetlana Tikhanovskaya, vodja beloruske opozicije in borka za človekove pravice.
med sestankom

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je v govoru poudaril, da se razmere v Belorusiji še naprej poslabšujejo in da so stalne kršitve človekovih pravic nesprejemljive. Novinarji igrajo ključno vlogo v družbi, zato je njihova zaščita v javnem interesu. Obsodil je uporabo sile proti miroljubnim protestnikom v obdobju po predsedniških volitvah leta 2020.

Minister je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi pomanjkanja odgovornosti za nesorazmerno in pretirano uporabo sile s strani varnostnih sil. Belorusijo je pozval naj nemudoma izpusti nezakonito ali samovoljno aretirane in pridržane zaradi uveljavljanja njihovih pravic do svobode izražanja in svobode do mirnega zbiranja. Dejal je, da moramo biti enotni pri podpori Belorusov v njihovi zahtevi po miroljubnih spremembah, ki bi zagotovile človekove pravice, spoštovanje vladavine prava in odgovorne demokratične institucije.

Slovenija se zavzema za sodelovanje s sistemom OZN za reševanje izzivov svobode medijev in drugih kršitev človekovih pravic v Belorusiji. Pri tem poziva beloruske oblasti, naj omogočijo takojšen in neoviran dostop relevantnim mednarodnim organizacijam in mehanizmom varstva človekovih pravic. Minister dr. Logar je beloruske oblasti pozval, naj prenehajo z zatiranjem miroljubnih protestnikov, novinarjev in medijskih delavcev ter prenehajo omejevati dostop do interneta. V tem kontekstu je izpostavil pomen izvajanja priporočil iz poročila Moskovskega mehanizma v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).