Skoči do osrednje vsebine

Kustečeva, Vrtovec in Zajc o odpiranju šol, vrtcev, smučišč in dodatnih dejavnosti

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

V sredo je bilo med 4813 PCR-testi 1166 pozitivnih izvidov, kar je 24,2 odstotka. Med 6787 opravljenimi hitrimi antigenskimi testi pa je bilo odkritih 279 pozitivnih primerov, kar je 4,1 odstotka. Skupaj je bilo opravljenih 11.599 testiranj, pozitivnih je bilo 1455 testov.

V šole se vrača 1. triada učencev, vrtci se polno odpirajo

V torek, 26. januarja 2021 se zopet odpirajo vrata vrtcev, prvih treh razredov osnovnih šol ter višješolskih in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj in sicer v regijah z boljšo epidemiološko sliko je odločitev vlade predstavila Kustečeva. Te regije so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

Zaradi še vedno slabe epidemiološke slike v naslednjem tednu tega ni možno izvesti v regijah s slabšo sliko (Posavski, Goriški in regiji Jugovzhodna Slovenija), zato za vrtce še vedno velja, da opravljajo nujno varstvo za otroke, če tako oceni župan občine, kjer vrtec obratuje, v šolah pa pouk še naprej poteka na daljavo. O začetku pouka in polnem odprtju vrtcev za te regije bo odločitev znana na covid seji vlade naslednjo sredo.

Prav tako izobraževanje na daljavo v celotni državi v naslednjem tednu še vedno poteka od četrtega do devetega razreda osnovnih šol, v srednjih in višjih šolah, glasbenih šolah ter na fakultetah.

Za pomemben dodaten element varnega in odgovornega vračanja bodo vsi zaposleni v ponedeljek, 25. januarja opravili hitro testiranje po protokolu izvedbe hitrega testiranja, ki so ga pripravili na Ministrstvu za zdravje. Protokol izvedbe hitrega testiranja s podrobnimi informacijami je bil že včeraj zvečer posredovan prav tako kot tudi dodatne strokovne smernice s podporo pri vračanju in izvajanju pouka, ki so jih za šole pripravili na Zavodu za šolstvo. Po odločitvi ministrstva za zdravje je testiranje učiteljev in vzgojiteljev obvezno.

Pouk za učence prvih treh razredov bo potekal po že poznanem in preverjenim modelom C, iz katerega izhaja, da:

  • pouk poteka v homogenih skupinah
  • se skupine učencev med poukom ne mešajo med seboj
  • morajo šole izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa
  • se ne izvajajo ekskurzije, plavalni tečaji, šole v naravi ter interesne dejavnosti, ki jih izvajajo zunanji izvajalci
  • razen v 1. razredu se neobvezni izbirni predmeti izvajajo na daljavo
  • dnevi dejavnosti se lahko za učence, ki se izobražujejo v šoli, izvajajo le v prostorih šole in ob upoštevanju strogih higienskih in drugih priporočil
  • učenci se med odmori zadržujejo v matičnih učilnicah in jih praviloma ne zapuščajo (v kolikor je mogoče, naj malicajo v učilnicah)
  • pouk športne vzgoje naj poteka v športni dvorani oziroma telovadnici brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov
  • učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje naj bodo razporejeni v skupine, tako da se oddelki med seboj ne mešajo. Šola pri tem vodi natančno evidenco
  • učenkam in učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka v šolskih prostorih, šola prilagodi oblike in metode dela.

Vrnitev v vrtce in šole naj bo varna in trajna, zato je Kustečeva ponovila poziv zavodom, da pri svojem delu upoštevajo smernice ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. To pomeni, da v skladu s priporočili NIJZ, vsi zaposleni ves čas v šoli nosijo maske, učenke in učenci pa le izven učilnice oziroma mehurčka. Poleg tega je potrebno prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja.

Vse šole in vrtci so danes zjutraj dobili poziv, da sporočijo potrebo po dodatni zalogi zaščitnih mask, ki jo bodo po že utečeni poti prevzele v sodelovanju s civilno zaščito.

 

Odpirajo se smučišča in dodatne dejavnosti

Od sobote naprej, je v devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko dovoljeno obratovanje žičniških naprav, ob izvajanju hitrih testov oz. ob dokazovanju posameznika s potrdilom o negativnosti na covid test je odločitev predstavil Vrtovec. Za izvajanje vadbe profesionalnih športnikov pravilo hitrih testov ni potrebno. Lahko pa smučišča v regiji uporabljajo le prebivalci znotraj tiste statistične regije, zato prehajanje med regijami ni dovoljeno.

Vlada je po besedah Zajca, ob upoštevanju ocene in stališča zdravstvene stroke ter aktualne epidemiološke slike  podaljšala oziroma sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki velja od sobote, 23., do petka 29. januarja. Obstoječim izjemam, potrebnim za zagotavljanje osnovnih potreb družbe, se pridružujejo nove, ki pa bodo veljale le v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko.

Nove izjeme veljajo za:

  • premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),
  • in specializirane prodajalne z otroškim programom.

 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec | Avtor: Anže Malovrh, STA

1 / 3