Skoči do osrednje vsebine

Slovenija z Evropsko komisijo odprla konferenco o mednarodnih partnerstvih in naložbah v vodo

Danes se je v sogostiteljstvu Generalnega direktorata za mednarodna partnerstva Evropske komisije in Slovenije začela spletna konferenca z naslovom "Voda: transformativni pristop EU do mednarodnih partnerstev". Na uvodnem panelu je državni sekretar dr. Stanislav Raščan v nagovoru poudaril, da je vodo potrebno sistematično in celovito umestiti v vse vidike in oblike zunanjega delovanja Evropske unije. Slovenija si bo za krepitev evropske vodne diplomacije prizadevala tudi med svojim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta.
med pogovorom pred računalnikom

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan na spletni konferenci o vodi | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Z vodo povezani izzivi so pogosto kompleksni in prepleteni z drugimi izzivi, zato terjajo rešitve, utemeljene na pravičnem, celovitem in vključujočem pristopu. To je edini način za izgradnjo zdravih in odpornih družb, zelenitev naših gospodarstev in preprečevanje konfliktov, je v uvodnem nagovoru povedal državni sekretar dr. Raščan. Dodal je, da je veliko prostora za večjo vlogo EU vodne diplomacije pri spodbujanju vključujočega upravljanja z vodami, sodelovanja, mediaciji in pomoči pri preprečevanju z vodo povezanih konfliktov, kot tudi pri izgradnji po-konfliktne odpornosti na način, da se vprašanje vode upošteva v mirovnih procesih. Voda v zunanjem delovanju Evropske unije bo ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta.

Na uvodnem panelu je skupaj z državnim sekretarjem dr. Raščanom sodeloval tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. V svojem nastopu je opozoril na ključen pomen vode za ženske in otroke ter na zmanjšanje neenakosti. Izboljšanje dostopa do vode in sanitarij neposredno vpliva na prisotnost pri pouku, zlasti med deklicami. Unija prednjači v svetu z 2,6 milijardami evrov za projekte na področju vode v zadnjem finančnem obdobju, a bi po mnenju komisarja lahko naredila še več, tudi v okviru programa Team Europe.

Štiridnevni dogodek, ki ga so-gostita Generalni direktorat za mednarodna partnerstva Evropske komisije in Slovenija s podporo portugalskega predsedstva Sveta EU, bo prinesel vpogled v to, kako okrepiti čezmejno sodelovanje, graditi širša partnerstva in sprožiti naložbe v vodni sektor s podporo ciljem trajnostnega razvoja in Pariškemu sporazumu. Prvi dan konference bo v znamenju razprav o enakih možnostih in človeškem razvoju. Drugi dan bo namenjen vodnemu sodelovanju, upravljanju in diplomaciji kot instrumentom za mir in varnost, mehanizmom za mobilizacijo investicij ter povezavo med vodo in podnebnimi spremembami. Tretji dan bo ponudil priložnost za razpravo o politikah in ukrepih za krepitev kapacitet na področju vode.

Med udeleženci dogodka, ki bo potekal do 21. januarja, bodo še državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Portugalske, minister za vodo Senegala, posebni poročevalec za pravico do pitne vode in sanitarij Visoke komisarke za človekove pravice in izvršna direktorica UNECE.

Več informacij o konferenci Water and Beyond: EU transformative approaches for international partnerships.

Nagovor državnega sekretarje dr. Stanislava Raščana na spletni konferenci "Water and Beyond"