Skoči do osrednje vsebine

Potza in Pečjak predstavila poročili o aktivnostih nadzornih organov in policije

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in vladni govorec, Jelko Kacin.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela odločitev o podaljšanju epidemije na območju Republike Slovenije za 60 dni je sklep predstavil Kacin. Odlok bo stopil v veljavo v nedeljo, 17. januarja 2021. Podaljšala je tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Med obstoječe izjeme je kot izjemo dodala delovanje čistilnic, iz odloka pa se je črtala prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov, saj je to urejeno z drugimi odloki.

Glede vstopa v državo je vlada določila, da če oseba ob vstopu ne predloži negativnega testa, jo policija napoti v karanteno, se pa ta karantena lahko prekine takoj, ko oseba opravi bodisi PCR bodisi HAG test in je ta negativen (doslej je veljalo, da se karanteno lahko prekine peti dan po napotitvi v karanteno).

V Sloveniji so v sredo opravili skupaj 11.494 PCR in hitrih testov ter potrdili 1767 novih covid primerov. Tako je bilo opravljenih 5637 PCR testov, potrjenih je bilo 1415 primerov, delež je znašal 25,1 odstotka. Včeraj je bilo opravljenih tudi 5857 hitrih testov, odkritih je bilo 352 primerov. Pozitivnih je bilo torej šest odstotkov hitrih testov.

Včeraj je bilo hospitaliziranih 1266 covidnih bolnikov, 199 jih je potrebovalo intenzivno nego. To pomeni, da je bolnišnično oskrbo potrebovalo 22 bolnikov več kot dan prej, vendar sedem manj na oddelku intenzivne terapije. V sredo je umrlo 23 bolnikov, 19 v bolnišnicah in 4 v domovih.

Glede na število pozitivnih primerov po občinah na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Celje (41), Šentjur (31), Velenje (30), Žalec (24), Novo Mesto (36), Črnomelj (20), Brežice (27), Krško (47),

Ljubljana (204), Domžale (39), Medvode (28), Kamnik (19), Moravče (18), Brezovica (16), Grosuplje (15), Koper (38), Kranj (42), Radovljica (18), Cerklje na Gorenjskem (16), Tržič (15), Maribor (92), Ptuj (21), Gornja Radgona (18), Nova Gorica (33), Postojna (13), Idrija (13) in Murska Sobota (20).

7-dnevno povprečje števila okuženih na ravni države trenutno znaša 1540. Včeraj je bilo to število 1668. Še vedno smo daleč od prvega mejnika 1350 pozitivnih primerov, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje, a znižanje je opazno. Tudi R, reprodukcijsko število, je padlo pod 1, na 0,99, kar je 4 odstotke manj kot dan prej, kar je spodbudno.

Po besedah Potze so vsi nadzorstveni organi so v preteklem tednu, od 4. januarja, do vključno 10. januarja, opravili 4176 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije. Izrečenih je bilo 19 sankcij, 452 opozoril, izvedeni so bili 104 upravni ukrepi.

Zdravstveni inšpektorat je v navedenem obdobju opravil 1.290 nadzorov. Izrečene so bile 4 prekrškovne sankcije po zakonu o prekrških, 76 opozoril n 3 upravne ukrepe. V gostinstvu je bilo opravljenih 150 nadzorov,  izrečeni pa sta bili 2 prekrškovni sankciji in skupno 14 opozoril.

Na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo opravljenih 564 nadzorov, izrečeni sta bili 2 prekrškovni sankciji in skupno 30 opozoril. Na zunanjih javnih površinah je inšpektorat opravil 339 nadzorov in izrekel 33 opozoril. Pregledanih je bilo tudi 237 večstanovanjskih stavb, izrečeni sta bili 2 opozorili.

Inšpektorat je v navedenem obdobju opravil številčno največ nadzorov v storitvenih dejavnostih, kot so: frizerski saloni, avtopralnice, servisne delavnice, knjižnice, trafike, pošte, zavarovalnice in druge storitvene dejavnosti ter objekti odprte kulturne dediščine in ugotovil nekatere posebnosti nadzorov.

Izstopa primer opravljanja frizerskih storitev v nasprotju z Odlokom o začasni prepovedi in sicer je zavezanec v salonu, velikem nekaj več kot 60m2 hkrati friziral 8 strank, s čimer je kar nekajkrat presegel omejitev 1 stranke na 30m2 površine.

V avtoservisih in avtopralnicah inšpektorat ugotavlja, da nekatere pisarne še niso opremljene z zaščitnimi pleksi stekli, kot to nalagajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V večstanovanjskih stavbah inšpektorji še vedno ugotovijo primere, ko razkužil ni na razpolago pred dvigalom v vsakem nadstropju.

S policisti je bil opravljen nadzor na območju Mozirja po prejeti prijavi za gostinski lokal, kjer naj bi potekala novoletna zabava. V času pregleda je bil lokal sicer zaprt in žaluzije spuščene,  vendar so bile  v notranjosti vidne osebe, ki so po trkanju ugasnile luči.

Inšpektorat ni ugotovil neskladja pri nadzorih nad izvajanjem verskih aktivnosti v cerkvah, tudi kršitve zbiranja niso bile zaznane. Maše so ponekod potekale preko Zoom-a in Facebooka ali pa se je bilo potrebno za obisk naročiti. Prav tako kršitev zbiranja ni bilo na lokacijah, kjer so verniki zunaj čakali na obhajilo. Nekatere cerkve so bile odprte za posameznike le v primeru, če so se ti najavili. V  pogovorih z župniki je bilo ugotovljeno, da so zelo dobro seznanjeni z ukrepi in z obvestili škofovske konference. Razkužila so nameščena ob vseh vhodih v cerkve, prav tako obvestila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Precej pogosto so inšpektorji še vedno izrekali opozorila zaradi nepravilnega nošenja zaščitne maske,  torej na način, da je maska pod nosom ali pod brado, pa tudi zaradi nezadostne distance med posamezniki, najpogosteje med čakanjem v vrsti. 

V času božično novoletnih praznikov in v prvih dneh novega leta so bili opravljeni nadzori na smučišču Krvavec, prav tako na Mariborskem in Ruškem Pohorju ter v Kranjski Gori. Odmeven je bil primer smučišča na Krvavcu, kjer je bilo zaradi nespoštovanja prepovedi obratovanja, ki je bila izrečena dne 25. decembra, dan kasneje opravljeno pečatenje žičniških naprav.

Aktualno cepljenje je trenutno prioriteta Zdravstvenega inšpektorata. V zvezi  s tem  je bil včeraj, dne 13. januarja, opravljen nadzor na 21 cepilnih mestih, ki jih določa nacionalna strategija cepljenja, to je 15 bolnišnic in 6 zdravstvenih domov po celotni Sloveniji. Nadaljnji nadzori potekajo tudi danes, zato o ugotovitvah Potza še ni poročala.

Policija pa je v obdobju od 5. do 11. januarja prejela skupno 89 prijav o kršitvah odlokov, lastnih ugotovitev o kršitvah pa je ugotovila 965, je podatke posredoval Pečjak. Izrekla je 711 opozoril in uvedla 491 prekrškovnih postopkov. Na meji je policija v istem obdobju izdala 16.104 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, po izvedenem hitrem testu pa je nato vročila 7063 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

V zadnjih treh tednih, od četrtka 24. decembra 2020 do srede, 13. januarja 2021 so policisti:

  • opravili nadzore na 45.132 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Dnevno v povprečju 2150 nadzorov. Pri tem so izrekli skupaj 2.988 ukrepov, od tega 1773 opozoril in 198 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov,
  • v 4 primerih izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (zaradi neupoštevanja zakonitega ukrepanja policista),
  • o 13 kršitvah obvestili zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, ker je šlo za kršitev izven pristojnosti policije.

Pregled ukrepov po posameznih 8 policijskih upravah pokaže, da je bilo največ ukrepov izdano na območju policijske uprave Ljubljana (604 opozorila in 374 predlogov), Celja (526 opozoril in 176 predlogov), nato sledita policijski upravi Novo mesto (139 opozoril in 329 predlogov) in Kranj (284 opozoril in 83 predlogov).

Policisti bodo ta konec tedna skupaj z občinskimi redarstvi, gasilci in ostalimi skrbeli za urejanje prometa na priljubljenih turističnih točkah. V kolikor bo ta konec tedna na destinacijah kaos in opažene kršitve pri prehajanju regij bo policija predlagala zdravstveni stroki, da se tovrstna izjema, rekreacije in gibanja v naravnem okolju, v okviru statistične regije omeji oziroma vrne nazaj na občino prebivališča.

V času od četrtka 24. decembra 2020 do srede, 13. januarja 2021 je policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah osebam izdala 38.990 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Policija je vročila potrdilo 20.911 osebam, od tega 16.683 za polnoletne in 4228 za mladoletne osebe, hkrati pa preklicala 17.811 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

Glede na mejo prečkanja so policisti največ napotitev karanten na domu izdali na meji s Hrvaško 19.159, Avstrijo 1078, Italijo 204 in Madžarsko 234. Še 223 napotitve v karanteno na domu pa so bile izdane potnikom, ki so prispeli na letališče Jože Pučnik. Glede na države prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročeno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine 12.407, Kosova 3154, Severne Makedonije 1.696 Hrvaške 945, Srbije 880 in Nemčije 554. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je bilo zavrnjenih 473 oseb, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v ali tranzit preko Slovenije.

Deana Potza

Deana Potza | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 3