Skoči do osrednje vsebine

Cepljenje ključno za normalizacijo življenja

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil najnovejše podatke o okužbah s SARS-CoV-2. V ponedeljek je bilo opravljenih 5512 PCR-testov in potrjenih 1387 novih okužb, kar je 25,2-odstotni delež opravljenih testov. Opravljenih je bilo tudi 8455 hitrih antigenskih testov, na podlagi katerih je bilo potrjenih 473 okužb, delež pozitivnih HAG-testov pa je znašal 5,6 %. Umrlo je 31 ljudi, 25 v bolnišnicah, šest pa v domovih za starejše občane.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravita 1202 bolnika, od tega 192 na intenzivni enoti, kar je štiri manj kot v nedeljo. V ponedeljek so iz bolnišnic odpustili 110 ljudi, na novo pa so jih sprejeli 131. Po podatkih sledilnika za covid-19 je število aktivnih primerov okužbe s SARS-CoV-2 v Sloveniji trenutno 24.190.

Kacin je dejal tudi, da je bilo zaznano precejšnje število okužb neznanega izvora, kar ni najbolj optimističen podatek. Takšnih okužb je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje včeraj 39.

Ob koncu je poudaril, da pogoji za sproščanje ukrepov še niso izpolnjeni, saj je 7-dnevno povprečje okuženih na ravni države 1848.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v nadaljevanju novinarske konference povedal, da se razmere v domovih za starejše občane (DSO) umirjajo. Izrazil je prepričanje, da se bo ta trend nadaljeval in bodo razmere vsak dan boljše, saj bodo stanovalci naslednji teden, od 18. januarja dalje, prejeli drugi odmerek cepiva. Do zdaj je bilo v DSO-jih cepljenih že skoraj 13.000 stanovalcev in zaposlenih.

Ob tem je minister Cigler Kralj poudaril, da prvi odmerek cepiva še ne zagotavlja visoke stopnje zaščite. Zaradi tega je še posebej pomembno, da se ohranijo vsi varnostni ukrepi in preventivno ravnanje, torej uporaba maske, nerokovanje, razkuževanje, umivanje rok, nedruženje in ohranjanje medsebojne razdalje.

Povedal je, da po nekaterih podatkih prvi odmerek cepljenja daje od 50- do 70-odstotno zaščito pred okužbo s SAR-CoV-2. Ob tem je izrazil upanje, da bo takšna zaščita zagotovila blažji potek bolezni za tiste, ki zbolijo tudi po cepljenju, saj obstajajo tudi takšni primeri.

Dejal je, da je zelo pomembno, da DSO-ji nadaljujejo redno testiranje zaposlenih in stanovalcev, da se lahko pravočasno odkrijejo asimptomatske okužbe. Do zdaj so v DSO-jih opravili že več kot 65.700 testiranj, od tega 37.182 po metodi PCR in 16.169 hitrih antigenskih testov. Kljub izboljšanju razmer in umirjanju epidemije pa še vedno prihaja do posameznih izbruhov okužb, zato moramo po njegovih besedah še naprej izvajati vse varnostne ukrepe in preventivno ravnanje.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost, ker se je v DSO-jih cepilo le od 20 do 30 odstotkov zaposlenih, kar je manj, kot bi pričakovali glede na naravo njihovega delovnega mesta, ki je ključno tako za skrb za najranljivejše kot tudi za zaščito najranljivejših pred covidom-19, in glede na odgovornost, ki jo imajo. Zaposlene v DSO-jih je pozval, naj se odločijo za cepljenje in s tem zavarujejo tako druge kot sebe.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je povedal, da na inštitutu v zadnjem mesecu in pol intenzivno spremljajo ne samo pogostost okužb s SARS-CoV-2, ampak tudi to, kateri sevi se pojavljajo v Sloveniji. Ob tem so raziskovalci na inštitutu ugotovili, da od oktobra do konca leta 2020 ni bilo zaznati ne angleške ne južnoafriške različice virusa. V tem obdobju je bilo analiziranih več kot 500 različnih sevov, raziskovalci so odkrili nekaj sprememb v genomu, kar je bilo pričakovano, vendar navedenih novih mutacij virusa v Sloveniji ni.

Poudaril je tudi, da se je z uvedbo hitrih antigenskih testov zelo povečala zmožnost testiranja, kar je po njegovih besedah ključnega pomena za spremljanje in blaženje posledic epidemije covida-19. Povedal je, da se strokovna skupina ves čas zavzema za to, da bi bilo testiranje čim bolj dostopno tako na vstopnih točkah kot na drugih odvzemnih mestih, da bi ljudje imeli možnost kadar koli preveriti svoje zdravstveno stanje. V kratkem je mogoče pričakovati izboljšave antigenskih testov, potekajo pa tudi raziskave drugih možnih načinov odvzema brisa.

Na koncu je vse prebivalce Slovenije, še posebej pa zdravstvene delavce pozval, naj izkoristijo ponujeno možnost cepljenja, ker bomo le tako življenje vrnili v normalne okvire.

 

 

 

Miroslav Petrovec

Miroslav Petrovec | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 3