Skoči do osrednje vsebine

Za vlado prioriteta zdravje in varnost državljanov, prva triada šolarjev in polno odprtje vrtcev

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in vladni govorec Jelko Kacin.

Za vlado ostajajo ključne prioritete zdravje in ponoven pouk v šolah za prvo triado in delovanje vrtcev za vse otroke. Vlada bo pripravila predlog modela, kako bi pouk v šolah lahko ponovno stekel in ga naslednji teden ponudila v razpravo ravnateljem osnovnih šol.

Na podlagi mnenja Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 se je sicer vlada odločila, da zaprtje šol in vrtec podaljša za sedem dni, in sicer do 18. januarja 2021.

O teh prioritetah vlade, oziraje se tako na pomen zdravja in odpiranja šol, bodo jutri na novinarski konferenci spregovorili vsi trije predsedniki koalicijskih strank.

V soboto, 9. januarja, ob 00h začne veljati sprememba odloka o prehajanju državne meje, saj se uvaja možnost dokazovanja, da je oseba negativna na covid z obema tipoma testov, tako s hitrimi antigenskimi in PCR-testi, je novost predstavil Hojs. Tisti, ki tega potrdila ne bodo izkazali, bodo odšli v karanteno, ki pa jo je možno prekiniti z opravljenim testom v 5 dneh, po izdani odločbi. Na petih mejnih prehodih in na letališču Jožeta Pučnika, se hitrih testov, tako ne bo več izvajalo.

Obratovanje žičniških naprav se bo od petka naprej ustavilo, je odločitev predstavil Vrtovec. Razlogi so v slabi epidemiološki sliki in v morebitnih dodatnih obremenitvah bolnišnic s poškodbami smučarjev. Za potrebe profesionalnega športa pa bodo žičniške naprave lahko obratovale.

Vlada je na današnji seji še sklenila, da Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki začne veljati 9. januarja in bo veljal do vključno 15. januarja, še naprej začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, a ohranja obstoječe izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Poleg tega je vlada sklenila, da se k obstoječim izjemam doda še:

  • geodetske storitve,
  • gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki,
  • pedikuro, in
  • čistilne servise.