Skoči do osrednje vsebine

Najvišje število novih pozitivnih primerov s covidom-19 v starostni skupini od 25 do 34 let

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni iz NIJZ Nuška Čakš Jager, Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, ter vladni govorec Jelko Kacin.

Delež pozitivnih PCR-testov je bil včeraj 37,4 odstotka. Od 6956 izvedenih testov jih je bilo pozitivnih 2602. Opravljenih je bilo tudi 15.238 hitrih antigenskih testov, od tega jih je bilo pozitivnih 752, kar je 4,9 odstotka. Skupaj je bilo tako opravljenih 22.194 testiranj, pozitivnih je bilo 3354 testov, kar je 15 odstotkov.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je opravil analizo, s katero je ugotavljal, ali je britanski sev virusa prisoten tudi v Sloveniji. Izsledki raziskave po besedah Kacina kažejo, da analize za zdaj še niso potrdile prisotnosti tega seva med okuženimi v Sloveniji.

Glede na število okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Celje 68, Velenje 53, Šentjur 41, Žalec 51, Slovenska Bistrica 34, Slovenske Konjice 43, Slovenj Gradec 37, Domžale 55, Grosuplje 41, Ivančna Gorica 49, Kamnik 63, Kranj 84, Cerklje na Gorenjskem 24, Novo mesto 98, Črnomelj 48, Dobrepolje 33, Šmartno pri Litiji 31, Trbovlje 35, Zagorje ob Savi 36, Krško 117, Brežice 67, Sevnica 46, Koper 71, Ljubljana 271 in Maribor 108.

Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 106 bolnikov, na novo pa jih je bilo sprejetih 114. Na intenzivni negi se je zdravilo 182 bolnikov, šest manj kot v ponedeljek. Skupaj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1177 oseb, kar je 16 manj kot v ponedeljek. Včeraj je umrlo 31 bolnikov, 24 v bolnišnicah, sedem v domovih.

Epidemiološke podatke je predstavila Nuška Čakš Jager. Skupno število pozitivnih primerov v Evropi se v primerjavi med 51. in 52. tednom v letu znižuje, najbolj to uspeva Hrvaški, Madžarski in Bolgariji, sledijo jim Belgija, Romunija in Švedska. Slovenija beleži minimalen upad.

Število novih pozitivnih primerov med oskrbovanci domov se v povprečju v zadnjih dneh znižuje. V obdobju med 22. decembrom in 4. januarjem na NIJZ beležijo največje število pozitivnih primerov v starostni skupini od 25 do 34 let, celo več kot v starostni skupini nad 85 let, ki je prevladovala v več zadnjih mesecih lanskega leta, tudi v decembru.

ECDC glede novih sevov trdi, da je znano le to, da se širijo hitreje, drugih značilnosti niso zaznali.

Čakš Jagrova je zatrdila, da se pozitivni hitri testi načeloma ne potrjujejo še s PCR-testiranji.

Grgič Vitkova je pojasnila, da smo do danes prejeli 33.150 odmerkov cepiva, vsak naslednji ponedeljek jih bomo prejemali še po 16.575.

V zvezi z negativnimi stranskimi učinki je NIJZ do danes prejel tri prijave. Glede smrti, ki bi bila lahko povezana s cepljenjem, bo strokovna skupina mnenje oblikovala hitro, morebiti že jutri. V drugih dveh primerih gre za blažje stranke učinke. V enem primeru za izpuščaje, ki pa so hitro izzveneli. V drugem primeru je šlo za bolečine v nadlakti, bruhanje in prebavne motnje, a se je stanje prav tako umirilo.  

Glede usmerjanja vseh dejavnosti, povezanih s cepljenjem, je na ministrstvu za zdravje vzpostavljena operativna skupina, ki spremlja proces izvajanja cepljenja. Tako je skupina v zdravstvene domove spet poslala dopis, kako naj poteka zbiranje prijav za cepljenje pri starostnikih nad 80 let.