Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja dogovor o prihodnjem partnerstvu Evropske unije z Združenim kraljestvom

Pozdravljamo dogovor, ki je bil o prihodnjem partnerstvu Evropske unije z Združenim kraljestvom dosežen po zelo intenzivnih pogajanjih, ki sta jih vodila Michel Barnier na strani Evropske unije in David Frost na strani Združenega kraljestva.

Dogovor je podlaga za sklenitev ambicioznega in obsežnega sporazuma, ki bo med drugim določil preferenčno obravnavo Združenega kraljestva kot trgovinskega partnerja ter sodelovanje na področjih notranje varnosti, koordinacije sistemov socialne varnosti in prometa. Dogovor omogoča ureditev in upravljanje novega režima za dolgoročno sodelovanje in poslovanje držav članic z Združenim kraljestvom na skupnih vrednotah in načelih proste in pravične trgovine, zaščite pravic posameznika in pravne države, varstva delavcev, potrošnikov in okolja.

Ne glede na dogovor bodo spremembe v poslovanju z Združenim kraljestvom zaradi tesne povezanosti z Evropsko unijo nastopile praktično na vseh področjih sodelovanja, tako za posameznike kot tudi za gospodarske subjekte.

Pred administracijami držav članic je v naslednjih dneh zelo zahtevna naloga, da predlog sporazuma pregledajo in izvedejo notranje postopke, ki so potrebni za sklenitev in začasno uveljavitev sporazuma na ravni Evropske unije. Slednje morajo storiti do 31. decembra 2020, ko se po izstopnem sporazumu Združenega kraljestva iz Evropske unije izteče prehodno obdobje.

Vse informacije o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije - brexit