Skoči do osrednje vsebine

Včeraj opravljenih 1653 hitrih testov, 30 je bilo pozitivnih

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager in vladni govorec Jelko Kacin.

Včeraj je bilo opravljenih skupno 7416 PCR in hitrih testov. Potrjene so bile 1504 okužbe, delež je znašal 20,28 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 1261 bolnikov, 10 manj kot v nedeljo. Na intenzivnih oddelkih se zdravi 207 bolnikov. V bolnišnicah je umrlo 25 ljudi, 1 v negovalni bolnišnici, v domovih za starejše (DSO) še 13, skupno torej 39.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 219 stanovalcev in 42 zaposlenih. Na novo okuženih je bilo 176 stanovalcev, skupno jih je aktivno okuženih 1.909. Novookuženih je tudi 35 zaposlenih, aktivno okuženih je tako skupno 787 zaposlenih v domovih za starejše.

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je okužen skupno 301 oskrbovanec, 10 več kot včeraj, in 192 zaposlenih, včeraj 5 več.

Največje povečanje, za več kot 10 stanovalcev, so včeraj zaznali v teh domovih za starejše: DSO Sežana (53), DEOS Trnovo (22), DSO Bežigrad (11), DSO Danica Vogrinec Maribor (13) in DSO Ribnica (10).

Hojs je predstavil odločitev vlade, da omejitev gibanja v nočnem času od 21. ure do 6. ure zjutraj ostaja tudi med prazniki, torej na božični večer, božič, silvestrski večer in novo leto. Bo pa omiljena omejitev gibanja od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure in enako od 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure zvečer. V tem času je vsem, ki bi želeli opraviti obisk zasebne narave, dovoljen prehod občinskih meja brez omejitev, brez dokazovanja uporabljanja aplikacije ali navajanja katerega koli drugega vzroka. 

V času od 24. decembra do vključno 4. januarja bodo po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Zajca odprte nekatere dejavnosti, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe:

  • živilske prodajalne, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, kot izjema se ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah,
  • lekarne in prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki,
  • kmetijske prodajalne,
  • bencinski servisi,
  • finančne storitve,
  • pošte,
  • dostavne službe,
  • dimnikarske storitve, 
  • individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, kot je psihoterapija,
  • osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, od 6. do 21. ure,
  • druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Prepovedana je prodaja pirotehničnih izdelkov.

Pomembno je, da se pri ponudbi ter prodaji blaga in storitev zagotovijo tudi minimalni možni stik s potrošniki, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov ter razkuževanje rok pred vstopom v prostore in ob izstopu iz prostorov.

Čakš Jager je predstavila podatke glede izvajanja hitrih testov: včeraj je bilo opravljenih 1653 hitrih testov, pozitivnih jih je bilo 30. Kot najbolj izstopajoče epidemiološko sporočilo je navedla, da se število okužb med oskrbovanci v domovih za starejše znižuje, znižuje pa se tudi število smrti na dnevni ravni.

Predstavila je tudi nove podatke glede števila umrlih na 100.000 prebivalcev, pri katerih je bil novi koronavirus potrjen 28 dni pred smrtjo. Po regijah je na prvem mestu pomurska, sledijo ji koroška, primorsko-notranjska, goriška in podravska regija.  

Rezultate dnevno opravljenih hitrih testov na NIJZ zbirajo do polnoči, zjutraj jih bodo analizirali in nato predstavili javnosti.

 

 

Nuška Čakš Jager

Nuška Čakš Jager | Avtor: Danijel Novakovič/STA

1 / 3