Skoči do osrednje vsebine

Na tedenski ravni 900 pozitivnih primerov manj

Na današnji dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.
Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2

Včeraj je bilo ob opravljenih 5862 testiranjih potrjenih 1512 novih okužb, je uvodoma povedla Maja Bratuša. Delež pozitivnih testov je znašal 25,79 odstotka. Primerjalno glede na prejšnji teden se število novo odkritih pozitivnih primerov znižuje že šesti dan zapored. Od sobote, 12. decembra, do včeraj, 17. decembra, je bilo tako potrjenih skoraj 900 manj okužb kot tednu poprej.

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1212 covid pacientov, 17 manj kot v sredo. Se pa število vseh bolnikov v bolnišnicah še naprej spušča proti mejni vrednosti 1200, ki je pomemben mejnik v načrtu sproščanja ukrepov vlade. Na intenzivni negi se je zdravil 1 pacient manj kot v sredo, včeraj je intenzivno nego potrebovalo 207 oseb. V bolnišnicah je včeraj umrlo 25 oseb, 3 v negovalnih bolnišnicah, v domovih za starejše še 13. Skupaj 41.

Glede na število novih okužb na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Brežice 23, Domžale 25, Kamnik 48, Novo mesto 32, Ptuj 25, Sežana 23, Sevnica 21, Slovenska Bistrica 33, Šentjur 22, Ljubljana 120 in Maribor 91.

V domovih za starejše je bilo v četrtek na novo ozdravljenih 116 stanovalcev in 50 zaposlenih. Novih covid pozitivnih primerov v domovih za starejše je bilo včeraj 76 med stanovalci, aktivno pozitivnih je 2.024 stanovalcev. Med zaposlenimi je novih primerov 39, aktivno pozitivnih je 899 zaposlenih.

Inšpekcijski nadzori

Tedensko skupno poročilo inšpekcijskih organov o izvajanju nadzora nad obvladovanjem COVID-19 za obdobje od 7. decembra do 13. decembra je predstavila Potza. Opravljenih je bilo 2303 nadzorov inšpekcijskih organov, določenih v petem protikoronskem paketu PKP5. Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij, 265 opozoril po Zakonu o prekrških ter 100 upravnih ukrepov. 

Deana Potza je predstavila tudi nekaj opažanj s terena: pri nadzoru v gostinstvu je bilo nekaj primerov izvajanja dejavnosti v nasprotju s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predvsem glede neustrezne urejenosti prevzemnega mesta, v Mariboru je bilo v enem primeru prevzemno mesto organizirano v notranjosti lokala. Ponovno je bilo tudi precej zbiranja ob gostinskih obratih. V eni izmed planinskih koč je bila ugotovljena kršitev ponudbe alkoholnih pijač na prevzemnem mestu in izrečena prepoved. Tržni inšpektorat je opravil nadzore tudi 15. decembra, ko so se skladno z Odlokom vlade lahko odprle nekatere trgovine. Tržni inšpektorat ugotavlja, da se trgovci trudijo upoštevati vse ukrepe, tudi v zvezi s prepovedjo pomerjanja oblačil in obutve, ugotavljajo pa, da so potrošniki tisti, ki so pogosto nestrpni, ker morajo pred trgovinami čakati in ker izbranega blaga ne morejo pomeriti. Inšpektorat za šolstvo in šport je med drugim izvedel nadzor na Svetovnem prvenstvu v Planici, kjer so bili vsi ukrepi pripravljeni in izvedeni v skladu z varnostnim načrtom.

Deana Potza je na novinarski konferenci tudi opozorila, da so bile na posnetkih v medijih občasno opažene javne in relativno javne osebe z nepravilno nameščeno zaščitno masko ali brez nje. Ker te osebe lahko pomembno vplivajo na javno mnenje, je v imenu zdravstvenega inšpektorata vse, ki se poklicno ali zaradi opravljanja določenih funkcij pojavljajo v medijih oziroma v javnosti, pozvala, naj bodo s svojim ravnanjem za zgled vsem državljanom.

Zdravstveni inšpektorat je skupno opravil 1376 nadzorov v zvezi z obvladovanjem COVID-19, izrekel pa 23 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, 172 opozoril in 9 upravnih ukrepov. V gostinstvu je bilo nadzorov 235, izrečenih prekrškovnih sankcij pa 5. Izdanih je bilo še skupno 19 opozoril ter 1 upravna odločba. Na zunanjih javnih površinah je bilo nadzorov 515, izrečenih prekrškovnih sankcij 17, opozoril pa 146. Pregledanih je bilo 211 večstanovanjskih stavb in izrečenih 5 opozoril.

Inšpektorat za delo je opravil 206 nadzorov in v 18 primerih ugotovil neskladnosti. Izrečenih je bilo 17 opozoril, uvedena bosta 2 prekrškovna postopka. Opazili pa so znatno izboljšanje, kar se tiče uporabe zaščitnih mask in razkužil.

Policijski nadzor izvajanja ukrepov

V zadnjih sedmih dneh, od petka 11. decembra do danes so policisti ob opravljanju rednih nalog opravili nadzore na 16.794 (16.341) krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Torej dnevno v povprečju 2400 nadzorov. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi 188 (169) sprejetih prijavah o domnevnih kršitvah odlokov s strani občanov (v oklepajih so za primerjavo podatki za teden dni nazaj).

Izrekli so 1026 (897) opozoril in izdali 519 (543) plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V večini primerov gre za kršitve odloka o prehajanju meje ali odloka o omejitvi gibanja – omejitve združevanja, gibanja v nočnem času, prehajanje občin, nošenje maske.

Prehodi državne meje

Od petka, 11. decembra 2020 do vključno četrtka, 17. decembra 2020, je policija na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdala 1661 (1401) potrdil o napotitvi v karanteno na domu, od tega 1514 (1268) za polnoletne in 147 (133) za mladoletne osebe. To je 18,6 % več kot teden dni poprej. Policija ugotavlja, da se je v zadnjih sedmih dneh število potnikov povečalo za 10,4 odstotka glede na pretekli teden, v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta pa je prometa za dve tretjine manj. Pečjak je omenil, da danes že nastajajo zaradi tranzita kolone na mejnih prehodih in kontrolnih točkah. Pričakovati je, da se bodo seveda še povečale.

Aplikacija #Ostanizdrav kot nova izjema za prehod meje med občinami

Pečjak je spregovoril še o novi izjemi prehajanja med občinami znotraj statistične regije. Poudaril je, da policija nima nikakršnega dostopa, niti ne spremlja ali prejema kakršnekoli informacije o delovanju aplikacije #OstaniZdrav. Policisti ne pregledujejo elektronskih naprav, zato oseba ne izroča elektronske naprave v roke policistu. Ampak, če želi, policistu samo pokaže ekran z odprto aplikacijo #OstaniZdrav, da je vidno, da je aplikacija aktivirana, kar je podobno kot v primerih vnaprej podpisane izjave oziroma izpolnjenem in podpisanim vnaprej pripravljenim obrazec. Policist nato še s preveritvijo osebnega dokumenta ugotavlja, ali oseba prebiva na območju ene od občin navedene statistične regije. Če je ob kontroli skupaj več oseb, ki so družina oziroma ožji družinski člani je dovolj, da to izjemo uveljavlja ena oseba.

Nov režim prehajanja meje z Republiko Avstrijo

Od jutri, 19. decembra, pa vse do 10. januarja 2021 bo vstop v Republiko Avstrijo zaostren. Vstop bo mogoč le z negativnim PCR testom ali antigenskim testom (ki pa ne sme biti starejši od 72 ur). Vsi ostali potniki bodo napoteni v 10 dnevno karanteno. Ta se lahko predčasno šteje za končano, ko je predložen veljavni negativni test, ki je lahko opravljen najprej 5 dan po vstopu. Izjeme tega pravila so humanitarni delavci, osebe, ki vstopajo iz poslovnih razlogov, spremljevalno osebje v okviru vstopov iz medicinskih razlogov, osebe, ki se udeležujejo nujnih upravnih ali sodnih obveznosti/postopkov ter osebe s posebno izkaznico (na primer diplomati).

Avstrijski varnostni organi bodo pri vsakem potniku preverjali izpolnjevanje pogojev za vstop. Zaradi povečanega tranzita in izvajanja ukrepov lahko pričakujemo nastanek daljših kolon na avstrijsko-slovenski meji.

Klicni center Policije

Od 2. aprila naprej so v Policiji vzpostavili tudi telefonsko številko: 01 514 70 01, na katero lahko zainteresirani pokličejo za vprašanja o ukrepih in aktivnostih policistov. Številka deluje od ponedeljka do petka, od 8. do 16. ure. Dnevno policija pomaga z nasveti preko 350 osebam. Od vzpostavitve pa do danes so v klicnem centru opravili preko 92.000 telefonskih pogovorov in poslali skoraj 27.000 elektronskih sporočil.