Skoči do osrednje vsebine

Vlada sprošča nove storitvene in trgovinske dejavnosti

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na popoldanski novinarski konferenci predstavil sklepe današnje dopisne seje vlade.

Minister Zdravko Počivalšek

Minister Zdravko Počivalšek | Avtor Danijel Novakovič

Po zadnjih podatkih je včeraj 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev znašala 983 pozitivnih primerov, 7-dnevna incidenca potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev pa 480.

Vlada je danes sprostila še nekatere ukrepe, ki bodo začeli veljati v soboto, 19. decembra in bodo v veljavi do vključno 23. decembra, morebiti tudi dlje. 

V vseh statističnih regijah se med nove izjeme glede prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom dodajajo trgovine, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, drevesnice in vrtnarije, storitve izdelave, montaže, popravil in vzdrževanja, storitve nege hišnih ljubljenčkov, in individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

V boljših statističnih regijah - Osrednjeslovenski, Goriški, Obalno-kraški in Gorenjski, pa se dodatno odpirajo tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo oblačila, tekstil in obutev, pri čemer pomerjanje ni dovoljeno, knjigarne, papirnice, fotokopirnice, prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom, specializirane prodajalne z otroškim programom, storitve nepremičninskega posredovanja.

Velja pa za vse te dejavnosti strogo spoštovanje preventivnih ravnanj in navodil ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo še ocenjujejo, da bi popolno zaprtje gospodarstva in industrije povzročilo nepopravljivo gospodarsko škodo, ki si je ne moremo privoščiti. Zato naj bolj kot zapiranje velja vsem državljankam in državljanom, delavcem, podjetnikom, koalicijskim in opozicijskim kolegom poziv, k doslednemu spoštovanju in upoštevanju vseh preventivnih ukrepov, je ob koncu poudaril minister. 

 

Posnetek popoldanske novinarske konference