Skoči do osrednje vsebine

Na obvladovanje epidemije v regijah lahko močno vplivajo župani

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bodo sodelovali predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager ter vladni govorec Jelko Kacin.
Uradni govorec Jelko Kacin

Uradni govorec Jelko Kacin | Avtor: Bor Slana

1 / 2

Včeraj je bilo opravljenih 6579 testiranj, potrjenih je bilo 2107 testov. Delež je znašal 32 odstotkov. V absolutni številki je to 32 manj pozitivnih primerov kot pretekli torek. Število novih pozitivnih primerov se v istem obdobju zadnjih 4 dni, v primerjavi z istim obdobjem v preteklem tednu znižuje že četrti dan zapored, je poudaril vladni uradni govorec Jelko Kacin. Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1251 covid pacientov, kar je 33 manj kot v ponedeljek. Na intenzivnih oddelkih je bilo 211 pacientov, kar je 7 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 24 oseb, v domovih za starejše še 15, skupaj 39. Sprejemov v bolnišnice je bilo včeraj 117, a je bilo hkrati tudi veliko odpuščenih, 128.

Glede na število novih pozitivnih primerov na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Novo mesto 110, Krško 40 in Trebnje 23, Celje 46, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica 40, Žalec 31, Šentjur 29, Polzela 28, Vojnik 23, Murska Sobota 34, Koper 31, Sežana 41, Ljubljana 149, Maribor 57, Kranj 58. V domovih za starejše so na novo ozdravljeni 204 stanovalci in 82 zaposlenih. Novih pozitivnih primerov v domovih za starejše (DSO) je bilo pri stanovalcih včeraj 134 oziroma 56 pri zaposlenih. Največje število novih pozitivnih primerov (več kot 10) pa je ugotovljeno pri DSO Sežana (24), Senecura Vojnik (11) in DSO Polzela (15).

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 323 covid bolnikov, med njimi je tudi nekaj porodnic in otrok. Do danes je bilo hospitaliziranih 2348 bolnikov, 336 na intenzivnih oddelkih, kar je 15 odstotkov vseh. 50 odstotkov vseh hospitaliziranih je starejših od 75 let, povprečna starost hospitaliziranih je 70 let. Vseh umrlih v UKC je 289. Navadni in intenzivni covid oddelki so še vedno organizirani na več različnih lokacijah. Klasični bolniki z drugimi infekcijskimi boleznimi pa so razporejeni na druge UKC oddelke.

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc ocenjuje, da se razmere morebiti mikroskopsko umirjajo. Skrbi jo izgorelost pri zaposlenih. Ocenjevati vpliv sproščenih ukrepov v teh dneh do 23. decembra je nehvaležno, bistveno bo, da bodo ljudje ukrepe spoštovali. Za cepljenje so prijave v UKC zbirali in s strani vseh skupin zaposlenih pridobili skupaj 3.000 prijav, kar pa je premalo. Organizacijsko so na cepljenje pripravljeni  in ga bodo na svojih zaposlenih brez problema izvedli.

Glede ukrepov za praznike Zupančeva splošna druženja odsvetuje, v družinskem krogu pa naj vsaka družina presodi, kdo od članov bi bil lahko kritičen glede prenašanja virusa na druge. Glede ukrepov v šolah svetuje vzdrževanje razdalj v razredih, otroci v višjih razredih bi lahko nosili maske, smiseln bi bil ukrep rednega prezračevanja po vsaki šolski uri.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je predstavila trende gibanja števila pozitivnih primerov v nekaterih evropskih državah, pri čemer so v primerjavo vzeti dnevi med 1. in 7. decembrom in dnevi med 8. in 14. decembrom. Seznam držav, kjer se razmere poslabšujejo je daljši, na prvih treh mestih pa so Danska, Slovaška in Nizozemska. V sredini lestvice so od večjih držav Češka, Velika Britanija, Francija, Nemčija, z najmanjšim odstotkom povečanja pa so Švedska, Hrvaška in Finska. Na seznamu držav, kjer pa se razmere umirjajo pa so Italija, Španija, Grčija, Poljska, Madžarska in Avstrija.

Skupno število pozitivnih primerov med oskrbovanci se že zadnjih nekaj dni znižuje, dnevno število pa zelo niha. Strategijo cepljenja usmerja in vodi ministrstvo za zdravje, NIJZ sodeluje pri načrtovanju in izvajanju. Nad razdeljevanjem odmerkov cepiv po Sloveniji bo bedel njihov oddelek. Pri izvajanju množičnih hitrih testov se bo od primera do primera odločalo, ali se naknadno še opravi PCR test. Na obvladovanje stanja v regijah imajo velik vpliv župani. Sezona gripe se še ni začela, niti v Sloveniji, niti v EU.

Posnetek dopoldanske novinarske konference