Skoči do osrednje vsebine

Evroskupina tudi o gospodarskem položaju evroobmočja in oceni osnutkov proračunskih načrtov

Danes je potekalo zadnje letošnje virtualno zasedanje Evroskupine. Ministri so na zasedanju razpravljali o gospodarskem položaju evroobmočja, oceni osnutkov proračunskih načrtov držav članic evroobmočja, oceni proračunskega stanja in obetih za evroobmočje ter priporočilih za ekonomsko politiko evroobmočja za leto 2021.
Dekorativna slika

Zastava EU | Avtor: Ministrstvo za finance

Pandemija covid-19 še zmeraj negativno vpliva na gospodarski položaj evroobmočja. Po napovedi Evropske komisije naj bi se v letu 2020 BDP zmanjšal za 8 %, za leto 2021 pa je napovedana 4 % rast, a v luči negotovosti in tveganj. Okrevanje bo delno in neenakomerno.

Ministri Evroskupine so se strinjali, da naj generalna odstopna klavzula Pakta za stabilnost in rast ostane veljavna tudi v letu 2021, kar pomeni, da fiskalna pravila ne veljajo. Pričakujejo tudi, da bo naravnanost fiskalne politike v letu 2021 v vseh državah članicah še naprej podporna.

Hkrati so poudarili tudi, da morajo biti podporni ukrepi zgolj začasne narave in predvsem osredotočeni na najbolj prizadete dejavnosti. Ko bodo epidemiološki pogoji dovoljevali, naj nujne podporne ukrepe nadomestijo ukrepi za podporo okrevanja gospodarstva. K slednjemu bodo pripomogle tudi sheme pomoči in hitro ter uspešno dodeljevanje sredstev iz instrumenta za okrevanje Next Generation EU.

Evropska komisija je ocenila, da so osnutki proračunskih načrtov vseh držav članic v skladu s priporočili Sveta, ki so bila sprejeta julija letos. Poročilo za Slovenijo ugotavlja, da je Slovenija v krizo zaradi epidemije covid-19 vstopila z močnim in stabilnim gospodarstvom brez makroekonomskih neravnovesij.

Evroskupina je razpravljala tudi o priporočilih za ekonomsko politiko evroobmočja za leto 2021, ki so enaka za vse države članice evroobmočja. Tokratna priporočila se osredotočajo predvsem na kratkoročno spopadanje s pandemijo, podporo okrevanja evroobmočja ter odpornost gospodarstva in družbe.