Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo mag. Matej Tonin izročil zlato medaljo Slovenske vojske generalmajorju dr. Andreju Ostermanu, nekdanjemu načelniku Generalštaba SV

Generalmajor dr. Andrej Osterman, nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske, je danes, ob koncu svoje kariere v Slovenski vojski, iz rok ministra za obrambo mag. Mateja Tonina prejel zlato medaljo Slovenske vojske.

Minister Tonin mu je čestital in se mu zahvalil za velik prispevek k izgradnji in razvoju Slovenske vojske. Generalmajor dr. Osterman je bil, kot je povedal minister, v to pomembno državotvorno poslanstvo aktivno vključen vse od začetka. V času nastajanja naše mlade  države je bil dejaven v Manevrski strukturi narodne zaščite na Gorenjskem in nato v vojni za samostojno in suvereno Republiko Slovenijo. »V vojaški karieri ste napredovali vse do vrha, opravljali številne vodstvene in odgovorne dolžnosti, do generalskega čina in do načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Vseskozi ste izkazovali veliko domoljubje,« je poudaril minister. Ob tem je še posebej poudaril generalmajorjevo vzporedno izobraževanje. Ob vojaškem se je namreč posvetil tudi izobraževanju na civilnem področju, pri čemer se je kot doktor znanosti s področja logistike s pravniško izobrazbo na dodiplomski in magistrski ravni uveljavil tudi v akademskem okolju. »Cenim vaše bogate izkušnje, vojaško strokovno znanje in akademsko širino. S svojim dolgoletnim delom ste dali velik pečat  obrambnemu resorju. V obdobju, ko ste bili na čelu Slovenske vojske, so naše obrambne sile uspešno opravile tudi svojo vlogo pri obvladovanju migrantske krize,« je poudaril minister Tonin in dodal, da verjame, da bo generalmajor dr. Osterman s svojim delovanjem še naprej prispeval k dobrobiti slovenske družbe na različnih področjih.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je generalmajorju dr. Andreju Ostermanu izročil zastavo Slovenske vojske.

Generalmajor dr. Andrej Osterman je v svojem zahvalnem nagovoru izpostavil glavne mejnike v svoji vojaški karieri. Ministru se je posebej zahvalil, da se je s sprejetjem Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi uredil status vojakov po 45. letu. Generalmajor se je zahvalil Ministrstvu za obrambo in Slovenske vojski ter svojim sodelavcem in poudaril, da odhaja iz Slovenske vojske s ponosom in z veseljem, saj je tu preživel lepo obdobje svojega življenja.