Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek zaključil obisk v Rimu in Vatikanu

Minister dr. Jože Podgoršek je bil v četrtek in petek kot del slovenske delagacije na obisku v Italijanski republiki in Vatikanu. Obisk v Rimu je vključeval aktivnosti ministra in srečanja z vodilnimi predstavniki Svetovnega programa za hrano pri OZN ter Ministrstva za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Italije. Minister dr. Podgoršek se je v petek v Vatikanu udeležil svete maše za domovino ter sprejema pri Svetem očetu, srečal pa se je tudi s predstojnikom Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinalom Petrom Kodwoo Appiaho Turksonom.

Ob zaključku obiska delegacije Slovenije je bila na Trgu svetega Petra slovesnost prižiga lučk na smreki, ki jo je podarila Slovenija.

Minister dr. Jože Podgoršek je dvodnevni obisk v Italiji in Vatikanu začel v Rimu z obiskom Svetovnega programa za hrano pri OZN (WFP), kjer se je skupaj z zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem srečal z izvršnim direktorjem Davidom Beaslyjem. V pogovoru je bil med drugim izpostavljen pomen strateškega pristopa k zagotavljanju prehranske varnosti v svetu. WFP se osredotoča na zmanjšanje svetovne lakote oz. zagotavljanja zadostne količine hrane za svetovno populacijo. Zato je Nobelova nagrada, ki jo je letos prejel WFP za prizadevanja za boj proti lakoti, pomembno sporočilo vsem državam po svetu, da postaja področje prehranske varnosti ena najpomembnejših prioritet vsake države, še posebno v času pandemije covid-19.

V petek se je minister dr. Podgoršek z delegacijo Republike Slovenije udeležil svete maše za domovino v baziliki sv. Petra. Sledil je sprejem pri Svetemu očetu, ki se je zahvalil Sloveniji za postavitev in okrasitev božične smreke na trgu sv. Petra ter smrek v vatikanskih uradih.

V nadaljevanju obiska se je minister sestal s predstojnikom Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinalom Petrom Kodwoo Appiaho Turksonom. V pogovoru sta izmenjala mnenji o pomenu globalnega delovanja na področju zagotavljanja prehranske varnosti in varne hrane. Minister Podgoršek je še posebej izpostavil pomen poštenih odnosov v verigi preskrbe s hrano. Izpostavil je tudi, da bo Slovenija v času predsedovanja Svetu EU imela vsaj dve pomembni temi področju hrane – ti sta trajnostna pridelava hrane in pošteni odnosi v verigi preskrbe s hrano. Kardinal Turcson je izpostavil, da ima dikasterij v času epidemije Covid-19 pet prioritetnih področij delovanja področij, eno od njih je tudi področje zagotavljanja zadostne količine varne hrane. Kardinala so zanimala stališča Slovenije glede reševanja problemov  na področju preprečevanja lakote v svetu. Kardinal Turkson je predlagal, da bi s Slovenijo organizirali mednarodno avdiovizualno konferenco na temo prehrane v svetu, vezano na pandemijo covid-19.

Minister dr. Podgoršek se je popoldne sestal tudi z italijansko ministrico za kmetijsko, prehrambno in gozdarsko politiko Tereso Bellanovo. Ministra sta izpostavila pomen po nadaljnjem dobrem sodelovanju med državama, posebno na področju preskrbe hrane, ki je v času epidemije covid-19 marsikje izjemnega pomena in na preizkušnji. Na srečanju sta govorila čezmejni zaščiti označbe porekla vina Teran, ki je lahko priložnost za razvoj Krasa, večjo promocijo vinogradnikov in vinarjev s tega območja ter promocijo in ugled vina Teran v evropskem prostoru. Ministra sta govorila tudi o Proseccu, italijanski zaščiteni označbi porekla za vino, ki se prideluje na območju Furlanije-Julijske krajine in Veneta. V pogovoru sta se dotaknila tudi pobude Italije glede označevanja hranilnih vrednosti na sprednji strani embalaže, o katerem bo govora tudi v okviru Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju. Minister je italijansko kolegico tudi povabil v Slovenijo ali na skupno srečanje na obmejnem območju, kjer imata državi več skupnih vsebin, takoj ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale, kar je ministrica z veseljem soglašala.

Pozno popoldne pa se je minister udeležil slovesnosti ob osvetlitvi božičnega drevesa in spremljajočega kulturnega programa na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Slovenija božična drevesa podarja ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti ter na pragu predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. S to gesto želi Slovenija v svet ponesti sporočilo o naših gozdovih in odličnem gospodarjenju z njimi. Slovensko božično drevo iz kočevskih gozdov ima mednarodno priznani t. i. FSC certifikat za trajnostno gospodarjenje z gozdovi, je torej simbol odlik slovenskih gozdov in gozdarstva. Okraski na njem so izdelani iz lesa in naravnih gradiv, upodabljajo pa simbole slovenske etnološke dediščine.