Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo o objavi Gradiva za preverjanje znanja s področja zdravja rastlin

Uprava obvešča vse izvajalce dejavnosti, ki so vključeni v sistem izdajanja rastlinskih potnih listov na notranjem trgu EU, o objavi Gradiva za preverjanje znanja s področja zdravja rastlin na podlagi novih EU predpisov.

Gradivo za preverjanje znanja s področja zdravja rastlin je objavljeno na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Gradivo je namenjeno krepitvi znanja izvajalcev dejavnosti, ki se ukvarjajo s pridelavo, uvozom ali distribucijo oziroma s trženjem rastlinskega materiala, zlasti sadik in semen, za katere je predpisan rastlinski potni list pred premiki znotraj Evropske unije.

Gradivo povzema vse bistvene predpisane zahteve pri izdajanju rastlinskih potnih listov kot tudi podrobne opise in druge informacije o karantenskih škodljivih organizmih in nadzorovanih ne-karantenskih škodljivih organizmih rastlin.

Zaradi številnih sprememb EU zakonodaje s področja zdravja rastlin v zadnjih letih preučitev gradiva priporočamo vsem izvajalcem dejavnosti, ki so vključeni v sistem izdajanja rastlinskih potnih listov. V prvi vrsti pa je gradivo namenjeno novim  imetnikom dovoljenj za izdajanje rastlinskih potnih listov, ki morajo znanje s področja zdravja rastlin še pridobiti oziroma ga izkazati s pridobljenim potrdilom o preverjanju znanja.

Zaradi obstoječe situacije z virusom COVID-19 in posledično razglašene epidemije preverjanje znanja trenutno ni možno. Nanj se bo možno prijaviti šele v začetku leta 2021 oziroma ko bodo razmere z epidemijo COVID-19 virusa to dopuščale. Takrat bo na zgoraj navedeni spletni strani objavljen tudi obrazec prijave, iz katere bodo razvidni možni termini in način preverjanj znanja.