Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša in izraelski predsednik vlade Benjamin Netanyahu o pomenu inovacij za prihodnost obeh držav

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v okviru dvodnevnega uradnega obiska v Izraelu srečal z gostiteljem, izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem. V skupni izjavi za javnost sta predsednika vlad obeh držav poudarila dobre prijateljske odnose med državama vse od osamosvojitve Slovenije pred tridesetimi leti in pomen inovacij kot konkurenčne prednosti za prihodnost obeh držav.

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanyahu se je slovenskemu predsedniku vlade zahvalil za obisk in za trdno zavezništvo med državama. Kar se po njegovem mnenju kaže tudi v tem, da je slovenski predsednik vlade za svoj prvi obisk izven Evropske unije izbral prav Izrael. Dejal je, da je to začetek lepega prijateljstva. Med državama je še veliko neizkoriščenih priložnosti za sodelovanje, predvsem na področju umetne inteligence, kibernetske varnosti, trgovine in turizma. Izraelski predsednik vlade je poudaril tudi, da se veselijo uporabe koprskega pristanišča kot vstopne točke za izraelske izdelke na evropski trg. Na koncu izjave se je slovenskemu predsedniku vlade zahvalil tudi za razglasitev gibanja Hezbolah za teroristično organizacijo in za podporo v mednarodnih forumih.

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da je Izrael v svetovnem merilu ena najbolj inovativnih držav in kot taka odličen primer za Slovenijo. V času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije bo velik poudarek namenjen predvsem kibernetski varnosti. Srečanje z izraelskim predsednikom vlade je bilo namenjeno tudi ključnim zunanjepolitičnim temam, kot so Sirija, Irak, Iran in bližnjevzhodni mirovni proces.

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi po srečanju izpostavil: "Slovenija je med tistimi evropskimi državami, ki poskušajo videti razmere na Bližnjem vzhodu takšne, kakršne so, in ne takšne, kot so pogosto prikazane. Torej smo realisti. Vemo, kakšna je vloga Izraela in pomembnost Izraela za mir v svetu in v regiji. Pripravljeni smo storiti vse za okrepitev tega položaja." Predsednik vlade Janez Janša se je na koncu gostitelju zahvalil za povabilo in gostoljubje ter izrazil veselje nad prihodnjim sodelovanjem med državama.

Ob robu srečanja predsednikov vlad obeh držav je bila podpisana skupna deklaracija med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Israeli Innovation Authority. Deklaracijo o inovacijah sta podpisala državna sekretarka v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Ajda Cuderman in predsednik upravnega odbora Israeli Innovation Authority dr. Ami Appelbaum.
Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Izraelu srečal tudi z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom in zunanjim ministrom Gabijem Aškenazijem.

Prvi dan uradnega obiska v Izraelu je bil namenjen srečanju s predstavniki Izraelskega inovacijskega sektorja. Predsednik vlade Janez Janša se je tako včeraj srečal s predsednikom Israeli Innovation Authority dr. Amijem Appelbaumom ter predstavniki vodilnih podjetij s področja umetne inteligence in kibernetske varnosti, ki so mu predstavili svoje delovanje in možnosti za sodelovanje s slovenskimi podjetji. Predsednik slovenske vlade je srečanje označil kot priložnost za razvojne preboje za slovensko znanje in podjetnost. Srečanju s podjetniki je sledil pogovor s častnim konzulom Republike Slovenije Eivalom Giladyjem in predstavnikoma Izraelsko-slovenske gospodarske zbornice Drorom Dotanom in Danielom Yogevom.