Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom o strateškem dialogu med državama

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se na povabilo državnega sekretarja Združenih držav Amerike Michaela Richarda Pompea mudi na obisku v Washingtonu. Obisk je namenjen nadaljnjemu poglabljanju odnosov med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, zgodovinskima prijateljicama, strateškima partnericama in zaveznicama v NATO.
pozdrav ministra in sekretarja

Minister dr. Anže Logar in ameriški državni sekretar Pompeo | Avtor: State Department

1 / 3

Minister dr. Logar in državni sekretar Pompeo sta na današnjem dvostranskem srečanju izrazila zadovoljstvo nad aktualnim stanjem odnosov med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, ki so se v zadnjem obdobju dvignili na novo raven. Obe vladi sta
okrepili sodelovanje na številnih vsebinskih področjih, izraz nove kakovosti dvostranskih odnosov pa je že drugo srečanje na ministrski ravni v zadnjih štirih mesecih.

V tej luči sta ministra uradno lansirala novo nadgrajeno obliko strukturiranega dvostranskega dialoga, t. i. Strateški dialog. Prvi krog strateških pogovorov je danes že potekal na State Departmentu. Vodila sta jih politični direktor na Ministrstvu za zunanje zadeve Jernej Müller in namestnik pomočnika državnega sekretarja Matthew Boyse.

Minister dr. Logar in državni sekretar Pompeo sta potrdila privrženost obeh držav izpolnjevanju zavezniških odločitev, predvsem glede delitve bremen.

Gospodarsko sodelovanje med državama sta ocenila kot dobro, vendar z mnogimi neizkoriščenimi potenciali. Ameriška stran poudarja geostrateški pomen Luke Koper, s čimer se odpirajo priložnosti na področjih infrastrukture in logistike. Državi izkazujeta proaktivni pristop na področjih informacijskih in komunikacijskih tehnologij, digitalizacije in umetne inteligence.

Ministra sta poudarila tesno sodelovanje obeh držav v regionalnih forumih, med drugimi v Pobudi Tri morja ter Partnerstvu za transatlantsko energetsko sodelovanje.   

Minister dr. Logar je izrazil polno podporo krepitvi transatlantskega partnerstva med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, ki se v spreminjajočih globalnih razmerah kaže še bolj potrebno kot prej. Po  mnenju Slovenije je prioritetno tudi celovito sodelovanje pri soočanju s pandemijo Covid-19 in njenimi posledicami.

Minister dr. Logar je ameriškega sogovornika seznanil s pripravami Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. V tej vlogi si bomo prizadevali za nadaljevanje tesnih odnosov med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. Po prepričanju Slovenije je leto 2021 čas za izvedbo Vrha med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike.

Ministra sta izmenjala poglede tudi na aktualne globalne in regionalne izzive, vključno z Zahodnim Balkanom, odnosi z Rusijo in Kitajsko ter razmerami na Bližnjem vzhodu.