Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik na prvem plenarnem zasedanju Globalnega partnerstva za umetno inteligenco

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je danes virtualno udeležil prvega plenarnega zasedanja Globalnega partnerstva za umetno inteligenco (Global Partnership for AI - GPAI), ki je sicer potekalo v Montrealu, Kanadi.
Minister Boštjan Koritnik sedi pred računalniškim monitorjem

Minister Koritnik se udeležuje video plenarnega zasedanja Globalno partnerstvo za umetno inteligenco | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Zasedanja so se udeležili predstavniki vseh držav članic GPAI ter sodelujoči strokovnjaki.

Minister Koritnik se je v okviru zasedanja GPAI udeležil zasedanja Sveta GPAI. Izpostavil je, da se Slovenija strinja z načeli Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za odgovorno upravljanje zaupanja vredne umetne inteligence, ki je ključen pogoj za pridružitev k GPAI. Uvajanje te tehnologije v skladu s cilji in načeli OECD pa je lahko le skupno na globalni in mednarodni ravni. Parcialne rešitve v tej smeri niso mogoče in ne prispevajo k učinkovitemu razvoju umetne inteligence, ki bi izkoristil vse priložnosti, ki jih prinaša, ob zagotavljanju ustrezne ravni varnosti, odgovornosti in demokratičnih standardov.

»Želimo si, da se GPAI osredotoči predvsem na mednarodno sodelovanje pri prehodu opredeljenih ciljev in načel uvajanja umetne inteligence v resnično življenje, v konkretne rešitve. Države moramo med sabo redno izmenjevati primere dobrih praks, to bo eden ključnih pogojev za uspešno uveljavljane umetne inteligence na svetovni ravni. Slovenija je pripravljena biti vezni člen med različnimi iniciativami na tem področju ter omogočiti uspešno in učinkovito usklajevanje in sodelovanje tudi v okviru GPAI,« je ob tem še poudaril minister.

Slovenija že pripravlja Nacionalni program za umetno inteligenco. Pri pripravi tesno sodelujemo z državami članicami EU, program pa bo osnova za aktivnosti na področju umetne inteligence, tako na nacionalnem kot mednarodnem nivoju. Minister je izpostavil, da bo med predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 področje digitalizacije, v tem okviru pa še posebej umetna inteligenca, vsebina, ki ji bomo namenili posebno pozornost.

V Sloveniji je bil tudi vzpostavljen prvi mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) pod pokroviteljstvom UNESCA, katerega cilj je s podporo umetne inteligence doprinesti k reševanju globalnih izzivov Organizacije Združenih narodov pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja in pri tem opolnomočiti države za pripravo ustreznih politik in učinkovito ukrepanje.