Skoči do osrednje vsebine

Načrt sproščanja ukrepov definiran v petih fazah

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, Doroteja Novak Gosarič, sekretarka iz Direktorata za zdravstveno varstvo Ministrstva za zdravje ter vladni govorec Jelko Kacin.

Epidemiološke podatke, po katerih je bilo včeraj opravljenih 6704 testiranj, pozitivnih pa je bilo 1772 primerov, je predstavil Kacin. Delež pozitivnih testov je znašal 26,4 odstotka. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1289 pacientov, to so štirje več kot v torek. Na intenzivni negi pa je bilo 198 pacientov, 1 pacient manj kot v torek. V bolnišnicah je umrlo 30 oseb, v domovih za starejše še 15, skupaj 45.

Glede občin s številom novih pozitivnih primerov izstopajo Krško, 43, Domžale, 42, Velenje, 36, Koper, 34, Postojna, 30, Novo mesto, 29, Sevnica, 27, Trebnje, 26, Zagorje ob Savi, 25, Idrija, 22, Medvode z 20 novimi primeri. V Ljubljani je bilo novih primerov 171, v Mariboru 82.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na ravni države, glede na včerajšnje poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, znaša 962. Med regijami ima najvišjo incidenco spet Pomurska regija, s 1436 primeri, sledi Koroška s 1406. Najnižja 14-dnevna incidenca je v Goriški regiji, 624. Sledi Obalno-kraška regija s 630, ki narašča. Sledi Osrednjeslovenska s 713 in Gorenjska regija z 815, ki je še mesec dni nazaj beležila več kot 2000 primerov.

V domovih starejših občanov (DSO) je bilo včeraj ozdravljenih 51 več stanovalcev kot v torek, in sicer kar 184. Med zaposlenimi je bilo včeraj prvič ponovno na delovnem mestu 38 ljudi. Je pa bilo včeraj na novo pozitivnih stanovalcev 154 in 72 zaposlenih, od tega 48 med zdravstvenimi delavci. Največ novih primerov beležijo v Domu Danice Vogrinec Maribor, 28, in v DSO Ljubljana Vič-Rudnik, 25.

Mihelič je potrdil, da bo javni potniški promet v prvi skupini ukrepov, ki bodo sproščeni. Uveden bo najprej počitniški vozni red za avtobusne prevoze in potniške vlake.

O procesu cepljenja je Novak Gosaričeva poudarila, da bo le to brezplačno in prostovoljno. To samo po sebi ne bo dovolj, zato bo zelo pomembna promocijska kampanja v podporo cepljenju. V promocijo bodo vključeni različni strokovnjaki, od imunologov do raziskovalcev.

Cepljenje bo potekalo najprej za kritične skupine, to je zaposlene in oskrbovance v domovih starejših občanov, hkrati vzporedno tudi za zdravstvene delavce po bolnišnicah. Predvidenih je 20 cepilnih centrov, predvsem v bolnišnicah. Proti koncu prve faze pa bodo cepilne točke organizirane tudi v večjih zdravstvenih domovih. V tretji fazi pa bo cepljenje še bolj prešlo na primarno raven.

Bosta pa v januarju na voljo dve cepivi, država pričakuje po grobih ocenah 50.000 cepiv v začetku januarja.

Minister Gantar je predstavil 5-fazni načrt sproščanja ukrepov. Načrt sproščanja je razporejen v pet skupin, ki so označene z barvami: od črne prek rdeče, oranžne, rumene in zelene. Vsaka skupina je opredeljena s 7-dnevnim povprečjem števila novih pozitivnih primerov na eni strani in s številom hospitaliziranih bolnikov na drugi. Ko bo izpolnjen eden od dveh definiranih kriterijev, se bodo sprostili ukrepi v tisti skupini.

Za črno skupino velja, da bodo trenutni ukrepi v veljavi, dokler bo v državi nad v povprečju 1350 novih pozitivnih primerov dnevno za zadnjih 7 dni in če bo za isto obdobje v povprečju hospitaliziranih več kot 1200 bolnikov.

Ukrepi iz rdeče skupine bodo odpravljeni, ko bo v državi manj kot 1350 pozitivnih primerov in manj kot 1200 hospitaliziranih bolnikov, obakrat v sedem dnevnem povprečju. Takrat se v omejenem obsegu sprosti javni potniški promet, odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura, pedikura, vse seveda ob strogem upoštevanju navodil, predvsem glede prisotnosti števila uporabnikov v prostoru.

Ko bo v državi doseženih pod 1000 pozitivnih novih primerov in 1000 hospitaliziranih bolnikov v bolnišnicah, bomo dosegli mejo oranžne skupine, s čimer bodo prenehali ukrepi zaprtja vseh servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev, prepoved obiskovanja pouka učencev prve triade v in učencev s posebnimi potrebami, odpravljena bo prepoved športnih aktivnosti na prostem, vključno smučanjem na s smučiščih, zbiranjem do 10 oseb, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v tistih regijah, ki dosežejo enega od teh dveh kriterijev.

Rumeno skupino sproščanja ukrepov bo vlada dovolila ob padcu števila novih primerov pod 600 ali pa padcu števila hospitaliziranih bolnikov pod 500, kar pomeni vzpostavitev normalnega delovanja osnovnih šol in zaključnih letnikov srednjih šol, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah in tudi odprava omejitev gibanja preko noči.

Zadnja zelena skupina sproščanja ukrepov pa bo dosežena, ko bo padlo število novih pozitivnih primerov pod 300. Takrat bo nastopila možnost odprave prepovedi  delovanja restavracij, diskotek in nočnih lokalov, a bo dokončno potrebno število  pozitivnih primerov naknadno še določeno.

Minister Gantar je včeraj sodeloval tudi na ministrski konferenci zdravstvenih ministrov članic EU, kjer sta prisostvovali tudi direktorica Evropskega centra za nalezljive bolezni in Evropske agencije za zdravila, ob prisotnosti evropske komisarke za zdravje. Po podatkih s konference je v zadnjih 14 dneh število novih pozitivnih v Evropi naraslo za približno 20 odstotkov, in to kljub temu, da se stanje v nekaterih državah izboljšuje.

Gantar je spregovoril tudi o uporabi antigenskih testov za celotno prebivalstvo, ki naj bi bili na voljo pred božičem. Uvajanje testiranja bo vpeljano postopno. Najprej so se hitri antigenski testi začeli uporabljati v DSO-jih in v zdravstvenih ustanovah, naslednja skupina bo verjetno večina zaposlenih v vzgojno izobraževalnem procesu. Tej bodo sledile ostale kritične infrastrukturne skupine, policija, vojska in zaposleni v gospodarstvu. Možnost testiranja bo na koncu ponujena tudi prebivalstvu. Teste bodo izvajali zdravstveni delavci, kandidate bi pridobili iz tistih bolnišničnih programov, ki so v tem trenutku zaustavljeni.

Ministrstvo je danes objavilo razpis za nabavo testov, ki je sestavljen iz dveh delov. V prvem, se s statusom nujno, v 24 urah pričakuje ponudbe za 500.000 testov, od katerih bi bilo 115.000 dobavljenih že do 11. decembra. Za nabavo preostale količine 1 milijona testov pa bo tekel redni razpis. Tako želi država skupaj kupiti 1,5 milijona testov.

Bo pa pogoj za začetek množičnega testiranja tudi vzpostavljena ustrezna digitalna podpora, saj bo potrebno vsak rezultat evidentirati, vsak udeleženec mora dobiti obvestilo o rezultatu. Ta podpora naj bi bila zagotovljena do 11. decembra.

So pa bili k oddaji ponudbe povabljeni vsi, gre za 17 proizvajalcev, ki jih je strokovna skupina za testiranja 18. novembra izbrala kot primerne, da njihovi testi izpolnjujejo kriterije, predvsem glede senzibilnosti in specifičnosti samega testa. Element razpisa je tudi cena, saj vrednost testa ne sme presegati 5 eur, kar vključuje tudi DDV.

Odločitev o antigenskem testiranju je bila sprejeta šele konec novembra zato, ker je ministrstvo želelo počakati  smernice, ki so bile 10 dni nazaj predstavljene s strani Evropske komisije in ki vključujejo tudi možnost množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Vpliv na to odločitev je imela tudi ugotovitev, da zmogljivosti testiranja s PCR-testi niso dovolj velike.

Glede izvajanja cepljena bo podobno. Najprej bodo na vrsti iste kritične skupine kot pri izvajanju množičnega testiranja. Na voljo bo tudi aplikacija, kjer se bo vsak posameznik lahko prijavil na cepljenje. Iz tega seznama bo tudi vsak povabljen na cepljenje, ko bo cepiv dovolj in ko bodo cepivo prejeli vsi iz rizičnih skupin.