Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje na neformalnem srečanju ministrov za zdravje Evropske unije

Preko spleta je danes potekalo neformalno srečanje ministrov za zdravje EU, ki ga je gostil minister za zdravje Zvezne republike Nemčije Jens Spahn.
Minister za zdravje Tomaž Gantar

Minister za zdravje Tomaž Gantar | Avtor: Ministrstvo za zdravje

Na srečanju so se ministri seznanili z najnovejšimi podatki in oceno poteka pandemije s strani direktorice Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), Andree Amon. Ocena kaže, da epidemiološka situacija v EU žal še zdaleč ni pod nadzorom in da moramo biti rahljanju ukrepov zelo previdni.

Direktorica Evropske agencije za zdravila (EMA), Emer Cooke, je ministre seznanila s potekom ocenjevanja vlog za izdajo dovoljenja za promet za cepiva proti COVID-19. EMA bo o tem predvidoma prvič odločala že konec decembra. Direktorica je zagotovila, da vsi postopki potekajo skladno z načeli znanosti in neodvisnosti, s ciljem zagotoviti varna in učinkovita cepiva za državljane.

Ministri so na srečanju razpravljali o evropski zdravstveni uniji, ki vključuje novi zakonodajni okvir, ki stremi k učinkovitejši pripravljenosti in odzivnosti EU na prihodnje zdravstvene krize. Zakonodajni paket vključuje predlog širitve mandata Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), predlog širitve mandata Evropske agencije za zdravila (EMA) in predlog nove uredbe o resnih čezmejnih nevarnostih za zdravje.

Minister Tomaž Gantar je poudaril, da moramo iz dosedanjih izkušenj pri odzivu na pandemijo izluščiti prave zaključke in čim prej učinkovito nasloviti slabosti, ki so se pokazale med COVID-19 krizo. Izkazalo se je, da potrebujemo več sodelovanja in medsebojne koordinacije na EU ravni. V kriznem obdobju je to mogoče in učinkovito le, če smo na to sodelovanje in ukrepanje, zelo dobro pripravljeni. Nujno je, da imamo vzpostavljene ustrezne strukture in mehanizme z jasno določenimi nalogami in pristojnostmi tako na nacionalni, kot na EU ravni. Slovenija podpira ambiciozen pristop Evropske komisje k vzpostavitvi bolj trdnega okvira EU za zdravstveno varnost.