Skoči do osrednje vsebine

Izvajanje hitrih testov dviga število dnevno potrjenih pozitivnih PCR testiranj

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager, direktorica družbe DEOS Irena Vincek, predstavnik Ministrstva za notranje zadeve Borut Jakopin in vladni govorec Jelko Kacin.

V torek je bilo opravljenih 7178 testov in potrjenih 2429 pozitivnih primerov, delež pozitivnih je 33,8-odstoten. Hospitaliziranih je bilo 1285 bolnikov, 14 manj kot v torek, na intenzivni negi pa je bilo 199 oseb, 11 manj kot dan prej. Umrlo je 57 bolnikov, 2 več kot dan prej, kar je drugo največje dnevno število. Več umrlih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 bolnikov.

Tako visoko dnevno število novih pozitivnih testov je po Kacinovih besedah posledica vse večje uporabe hitrih testov v zdravstvenih ustanovah in domovih starejših občanov, kjer posameznike v primeru pozitivnega rezultata samodejno preverjajo še s testi PCR.

Za včeraj izstopajo tudi podatki nekaterih občin z zelo visokim številom novookuženih občanov: Krško – 97, Slovenska Bistrica – 73, Novo mesto – 77, Koper – 66, Idrija – 56, Velenje – 55, Trebnje – 32, Šentjur – 30, Ilirska Bistrica – 32, Brežice – 37, Ljubljana – 219, Maribor – 165.

Izboljšanje epidemioloških razmer v Evropi je predstavila Čakš Jager. Najbolj izstopa Francija, ki ji je v primerjavi prejšnjega tedna s predprejšnjim uspelo znižati skupno število pozitivnih primerov za skoraj 50 odstotkov. Sledijo ji Belgija, Grčija, Velika Britanija, Italija, Avstrija, Španija in Poljska z znižanjem števila pozitivnih primerov za od 20 do 30 odstotkov.

Podatki NIJZ kažejo na povečanje števila pozitivnih primerov v Sloveniji predvsem v starostni skupini nad 85 let, kar se sklada tudi s podatki iz domov za starejše občane, in v delovno aktivni populaciji, to je od 35. do 54. leta starosti. Naraščanje dnevno pozitivnih primerov v domovih za starejše med oskrbovanci in zaposlenimi je doseglo vrh ter v zadnjih dneh rahlo pada. Se pa bo zaradi uporabe hitrih testov verjetno to število spet začelo povečevati. Na podlagi anketiranja NIJZ ugotavlja, da so najpogostejši razlog visokega števila dnevnih pozitivnih primerov še vedno delovne organizacije, namreč 25 odstotkov vseh primerov, kot naslednji vir pa anketiranci navajajo domače okolje s 23 odstotki primerov. Kar 27 odstotkov vseh anketiranih vira okužbe ne zna pojasniti. Gorenjska regija je po mnenju Čakš Jager uspešna v zmanjševanju 14-dnevne incidence zato, ker so se prebivalci začeli zavedati visokega števila pozitivnih primerov in začeli dosledneje spoštovati ukrepe.

Včerajšnje stanje v domovih za starejše je predstavil Kacin. Ozdravelo je 133 stanovalcev, na novo pozitivnih pa je bilo 271 oskrbovancev. Med zaposlenimi je ozdravelo 64 zaposlenih, od tega 45 zdravstvenih delavcev, na novo pozitivnih pa je bilo 81 zaposlenih, od tega 42 zdravstvenih delavcev. Največje število novih pozitivnih primerov med stanovalci so včeraj zaznali v naslednjih domovih: Dom starejših Ljubljana Moste Polje – 49, SeneCura Dom starejših občanov Maribor – 28, Dom starejših občanov Ilirska Bistrica – 23, DSO Idrija, v enoti Idrija 23 in v enoti Marof 17, DEOS Center starejših občanov Medvode – 11, DSO Krško – 30, CSO Ormož – 13.

V osmih centrih Deos, ki jih vodi Vincek, ja nastanjenih skupno 1330 stanovalcev, za katere skrbi nekaj manj kot 800 zaposlenih. Trenutno imajo 129 stanovalcev in 55 zaposlenih pozitivnih na novi koronavirus.

V prvem valu je pri njih najbolj izstopal dom v Horjulu, kjer so imeli 20 pozitivnih stanovalcev. V drugem valu je po številu izstopal Gornji Grad s 54 okuženimi, trenutno je to Cerknica s 33 okuženimi oskrbovanci. Takoj po koncu prvega vala so sredi maja začeli izvajati ukrepe za jesen ter si pomagali s priporočili NIJZ in obeh ministrstev. Pomembna jim je bila vzpostavitev možnosti za kratkotrajno osamitev, zato so v domovih vgrajevali dodatna vrata, ki omogočajo vzdrževanje sivih con, če jih je treba vzpostaviti. Po mnenju direktorice je v primerih zaznave pozitivnih primerov potrebno hitro ukrepanje. V septembru je bilo zanje popolnoma nesprejemljivo 48-urno čakanje na rezultate testov PCR, zato so od Ministrstva za zdravje zahtevali, da se domovi za starejše v laboratorijih obravnavajo prednostno. Tako zdaj na rezultate testiranj čakajo osem ur, a je tudi to lahko kdaj usodno.

V začetku oktobra so se odločili za uporabo hitrih testov, s katerimi odkrijejo veliko predvsem asimptomatskih primerov med zaposlenimi, ki se tako testirajo enkrat tedensko.

Duševno stanje stanovalcev je pomembno, zato spodbujajo h komuniciranju oskrbovancev s svojci, če je le mogoče po videopovezavah.

V enoti Medvode sodelujejo z Nacionalnim inštitutom za biologijo pri merjenju prisotnosti virusa v domskih odplakah. Tudi ta projekt vidijo kot enega od načinov, ki bi domovom za starejše lahko pomagal vnaprej zaznati morebitni vdor novega koronavirusa vanje.

Za zaključek je direktorica Vincek še enkrat poudarila, da je za preprečevanje vdora virusa v dom izredno pomembno hitro ukrepanje. Za veliko število vdorov virusa v domove pa je opozorila na tri razloge: v septembru vračanje oskrbovancev z zdravniških pregledov v bolnišnicah, obiski svojcev in, ne nazadnje, prek asimptomatskih zaposlenih.

Vstop na Hrvaško je izvedljiv samo z negativnim testom na SARS-CoV-2 ali s samoosamitvijo posameznika in poznejšo pridobitvijo negativnega testa, je poudaril Jakopin. Za vstopanje je opredeljenih veliko izjem, ki so podobne izjemam, opredeljenim v Sloveniji za vstop tujih državljanov v našo državo.

Kacin je ob zaključku predstavil kampanjo Zdrav pozdrav, katere glavni slogan je »Mladi ukrepamo«. S kampanjo Urada RS za mladino se mladi ozaveščajo o pomembnosti upoštevanja ukrepov, hkrati pa se krepi njihova samozavest, da bi jih lahko kot ambasadorje vključili v aktivno širjenje pozitivnega pogleda na ukrepe.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

1 / 3