Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan z ministri za evropske zadeve o prihodnosti Evrope in usklajenem delovanju za zajezitev pandemije covida-19

Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes na povabilo nemškega predsedstva udeležil virtualnega neformalnega srečanja ministrov za evropske zadeve. Člani Sveta EU za splošne zadeve so razpravljali o vprašanjih glede prihodnosti Evrope in izmenjali mnenja o možnostih za okrepitev usklajenega delovanja proti pandemiji covida-19. V razpravi so sodelovali tudi ministri držav Zahodnega Balkana.
med neformalnim zasedanjem Sveta za splošne zadeve EU

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Po kratki predstavitvi stanja glede priprav na Konferenco o prihodnosti Evrope in nagovoru predsednika Centra za liberalne strategije v Sofiji Ivana Krasteva so ministri govorili o izzivih prihodnosti z mladimi ambasadorji Evrope, ki so predstavili svojo vizijo Evrope z vidika podnebne in energetske politike, digitalizacije, upravljanja nezakonitih migracij, zdravstva ter nadaljnjega razvoja demokracije v EU.

Državni sekretar Dovžan je izrazil upanje po skorajšnjem začetku razprave z državljani EU o tem, kakšno Evropo si želimo v prihodnosti. Z aktualnimi izzivi se bomo namreč lažje soočili, če bomo imeli bolj enotne predstave o skupnih ciljih. Ob tem je poudaril nujnost nenehne graditve in utrjevanja medsebojnega zaupanja. V času slovenskega predsedovanja Svetu EU bo razprava o prihodnosti EU predvidoma že v polnem zamahu. Slovenija si bo prizadevala za objavo vmesnega poročila. Državni sekretar je poudaril tudi pomembno vlogo mladih in njihov prispevek v razpravi ter pohvalil njihovo osredotočenost na ključne politične izzive.

V razpravi o odzivu na pandemijo covida-19 so ministri pozdravili dosedanja skupna prizadevanja za bolj usklajen pristop in dobre prakse s tega področja ter izmenjali mnenja o tem, kako se izogniti tveganju prezgodnje odprave omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.