Skoči do osrednje vsebine

Ni dovolj, da ukrepe poznamo, vanje moramo verjeti

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb in vladni govorec Jelko Kacin.

Včeraj je bilo opravljenih 1875 testiranj, pozitivnih je bilo 425 testov oziroma 22,7 odstotka. V soboto je bilo opravljenih 3644 testiranj, novih pozitivnih oseb je bilo 1106. Delež je znašal 30,4 odstotka. Skupaj je bilo čez vikend opravljenih 5519 testiranj, potrjenih pa 1531 pozitivnih testov, skupni delež je tako znašal 27,4 odstotka, je podatke predstavil Kacin.

Epidemiološka slika se v nekaterih regijah izboljšuje, na primer na območju Gorenjske in v osrednjeslovenski regiji, razmere pa ostajajo zelo resne v vzhodnih regijah, slabšajo se tudi v obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji. Na ravni države je štirinajstdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev zdaj 963 primerov.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 98 stanovalcev in 63 zaposlenih, novih pozitivnih pa je 38 stanovalcev, vseh aktivnih primerov je 2733. Novih pozitivnih med osebjem je 20, vseh aktivnih primerov pa je 1172 med zaposlenimi.

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1298, intenzivno nego pa 205 bolnikov oziroma deset več kot v soboto. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 36 oseb, skupaj čez vikend 95, več odpustov bo danes. Je pa včeraj umrlo 51 oseb, v bolnišnicah 38, v domovih 13. V UKC Ljubljana je zdaj hospitaliziranih 338 bolnikov s covidom-19, od tega jih 66 potrebuje intenzivno nego.

Stanje v bolnišnicah že vsaj teden dni ostaja blizu 1300 hospitaliziranih, hkrati pa število na novo okuženih upada prepočasi, zato tudi pritisk na bolnišnice ne popušča, je opozoril Jereb. Pritisk na zdravstveno osebje je velik, negotovost glede razvoja epidemije še dodatno povečuje psihični pritisk.

Zgornja meja intenzivnih postelj je 250, več od tega 13 slovenskih bolnišnic ne more ponuditi. To je zgornja meja zdravstvenega sistema; kot rečeno, že več kot teden dni hodimo po robu. Izrazil je zaskrbljenost, da vrhunca zasedenosti v bolnišnicah še nismo dosegli.

Do danes so v UKC Ljubljana zdravili 235 kritičnih bolnikov, v vseh slovenskih bolnišnicah je bilo takih 814, od teh je 165 bolnikov umrlo, kar je 20-odstotna smrtnost teh, ki so bili sprejeti na intenzivne oddelke.

Med umrlimi ne delajo razlike med tistimi, ki so umrli zaradi covida, in tistimi, ki so umrli s covidom. Za vse, ki umrejo, je razlog smrti covid, konkretno njegov vpliv na odpoved delovanja pljuč.

Rahljanju ukrepov nasprotuje, v večino ukrepov verjame, morebiti je kakšen manj pomemben in bi ga odpravili, kot na primer ukrep prehajanja občinskih meja. Je pa virusa v populaciji preveč, zato krivulja ne gre oziroma gre le zelo počasi navzdol.

Kacin je ob zaključku napovedal, da pred sredo ne bo nobenih informacij o možnostih spreminjanja ukrepov, saj se bo tega dne vlada skupaj s člani strokovne skupine sestala zaradi razmer v tokratni epidemiji covida. Obravnavali bodo tudi dilemo glede odpiranja smučišč, saj je ob tem tudi na evropski ravni veliko različnih mnenj.

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb | Avtor Urad vlade za komuniciranje