Skoči do osrednje vsebine

Kacin: Najvišja dnevna incidenca vztraja na vzhodu države, nova žarišča na Primorskem

Današnja epidemiološka slika: Včeraj je bilo opravljenih relativno veliko testov, kar 6587. Potrjenih je bilo 1609 primerov, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov znašal 24,4 %. Bolnišnično oskrbo potrebovalo 22 več COVID-19 pacientov kot v sredo, in sicer 1324. Intenzivno nego je potrebovalo 206 pacientov, kar je kar 9 pacientov manj kot dan prej. Iz bolnišnic je bilo skupaj odpuščenih 98 pacientov. Tudi včeraj smo v Slovenij imeli veliko smrti, in sicer je v bolnišnicah, DSO in socialnovarstvenih zavodih umrlo 48 oseb.

Pregled podatkov je Kacin začel s 7391 včeraj opravljenimi testiranji na novi koronavirus in potrjenimi 1767 okužbami, delež je 23,9-odstotni. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 32, v domovih starejših občanov 14, skupaj 46 bolnikov. Bolnišnično oskrbo sta včeraj potrebovala 1302 pacienta, pet več kot v torek. Skupaj je bilo iz bolnišnic sicer odpuščenih 91 pacientov. Se je pa včeraj povečalo tudi število bolnikov, ki so potrebovali intenzivno nego. Takih pacientov je bilo 215, 13 več kot v torek. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana imajo danes 348 pacientov, kar pomeni štiri manj kot dan prej. Tudi na intenzivni terapiji imajo tri paciente manj, skupaj 60 pacientov.

14-dnevna incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev znaša 956. Pomurska regija ima še vedno najvišjo incidenco, 1576, nekoliko nižja je incidenca koroške regije, 1538. Kar sedem regij – obalno-kraška, goriška, primorsko-notranjska, osrednjeslovenska, posavska, gorenjska in zasavska – ima 14-dnevno incidenco že pod 1000. Aktivnih primerov pozitivnih na koronavirus SARS-Cov-2 je v državi trenutno 20.041.

Med občinami po številu pozitivnih primerov izstopajo: Celje ima 43, Kamnik 46, Kranj 44, Slovenska Bistrica 45, Velenje 55, Zagorje ob Savi 31, Koper 32, Domžale 27 primerov, enako število okužb so imeli tudi v Trebnjem. V Novi Gorici so odkrili 24 okužb, v Črnomlju in Trbovljah jih je bilo 21, v Žalcu pa 22. V Ljubljani je bilo novih okužb 205, v Mariboru pa 95.

V drugem valu je do danes bolezen COVID-19 prebolelo 2000 oskrbovancev domov, samo včeraj 110, med zaposlenimi pa več kot 1000, samo včeraj več kot 40. Smo pa v sredo našteli pozitivnih 178 stanovalcev in še 90 med zaposlenimi. Med domovi, ki so imeli včeraj največ na novo pozitivnih, so: Dom starejših občanov (DSO) Trebnje 19, Dom starejših na Fari, Prevalje, 12, v Horjulu 11, na Ptuju 12, v Lendavi kar 27 dodatnih in v DSO Izlake 12.

Vlada se je na današnjem zasedanju seznanila z oceno Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje in po besedah Magajne odločila, da se za sedem ali štirinajst dni podaljša uporaba ukrepov in omejitev, ki so našteti v samostojnem sporočilu za javnost po seji vlade.

Glavni razlog za to odločitev je intenzivno kroženje virusa v populaciji. Zaznavamo sicer rahel upad deleža pozitivnih oseb za včeraj, a nam podatki, da je danes v bolnišnicah hospitaliziranih 1302 pacientov, od tega 215 na intenzivni negi, kažejo, da je to največja dnevna obremenitev za zdravstveni sistem do danes. Dokler se število hospitaliziranih v bolnišnicah res ne bo močno znižalo, sproščanja ukrepov ni pričakovati. Je pa vlada sprejela sklep, da Ministrstvo za zdravje pripravi za obravnavo in sprejem načrta sproščanja ukrepov za naslednjo redno četrtkovo sejo vlade.

V nadaljevanju je Magajne prešla na predstavitev včeraj objavljene uredbe v uradnem listu o spremembah in dopolnitvah odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki med drugim ureja izvajanje hitrih testov tudi v socialnih zavodih.

Tako bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev in socialni zavodi zagotavljati redno testiranje oseb, ki delajo v njihovi ustanovi. Testiranje je obvezno, če se pri izvajalcu pojavi okužba, in sicer najmanj enkrat na teden v posamezni organizacijski enoti izvajalca, kjer se je okužba pojavila. Testiranje izvajajo od pojava okužbe in še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi v tej organizacijski enoti, navaja odredba.

V socialnih zavodih testiranje izvajajo na ravni celotnega socialnega zavoda. Testiranje oseb, ki delajo pri njih in so okužbo prebolele v zadnjih treh mesecih, ni obvezno. Testiranje izvaja izvajalec oziroma socialni zavod sam, če za to nima pooblastila ali zmogljivosti, se poveže z drugim izvajalcem oziroma socialnim zavodom, ki ima pooblastilo za izvajanje testov. Za testiranje se uporabljajo hitri antigenski testi. Kot še določa odredba, se testiranje in poročanje uvajata postopoma, v celoti pa do 7. decembra.

Nekateri domovi hitre teste sicer že uporabljajo. Ena tretjina domov, ki ima dovolj osebja, bi lahko testiranja izvajala sama, vsi drugi domovi pa jih bodo lahko izvajali s pomočjo zdravstvenih domov ali posebne mobilne enote. Za oblikovanje teh enot bo potrebnih nekaj dni, saj je treba zagotoviti ustrezno osebje.

 

Alojz Sladič

Alojz Sladič | Avtor Danijel Novakovič/STA

1 / 3